Na hlavný obsah

Obyvatelia a aktivisti sa obávajú nového kotla v ružomberskej celulózke. Na protest sa zišli pred mestskou radnicou

Spaľoval by takmer o dve tretiny viac odpadu, ako ten súčasný.

Obyvatelia a aktivisti sa obávajú nového kotla v ružomberskej celulózke. Na protest sa zišli pred mestskou radnicou
Celulózka Mondi SCP Ružomberok. Foto: RTVS

Ružomberské celulózky majú problém so stavbou nového kotla. Spaľoval by takmer o dve tretiny viac odpadu, ako ten súčasný. A práve to sa nepáči obyvateľom a aktivistom z Ružomberka.

Proti zámeru zmeniť územný plán a povoliť stavbu kotla protestovali pred ružomberskou radnicou asi dve desiatky obyvateľov mesta. „Toto prostredie sa tu nijakým spôsobom nezlepší. Už aj tak je Ružomberok dosť skúšané mesto, čo sa týka dopravy a prašnosti,“ vysvetlil organizátor protestu a mestský poslanec Ján Kuráň.

Boja sa najmä prachu, ktorý vzniká spaľovaním kôry v kotle. Ružomberok pritom patrí medzi najprašnejšie mestá na Slovensku. „Áno, kotol, ktorý sa navrhuje postaviť, má byť modernejší. Má to byť modernejšia technológia, to ja kvitujem, to som vždy hovoril. Je tam ale niekoľko ďalších vecí, ako je kapacita kotla, ktorá keď sa navýši, tak emisie stúpnu,“ priblížil mestský poslanec a predseda komisie pre životné prostredie Juraj Burgan.

Súčasný územný plán nepovoľuje v Ružomberku stavať ďalšie zdroje znečistenia. Vedenie mesta to navrhlo zmeniť, po proteste obyvateľov návrh odložili na október. „Veríme, že toto dodatočné časové obdobie prospeje k tomu, aby sme dokázali zodpovedať na všetky otázky, ktoré zostali otvorené. A že sa za tento čas dokážu rozptýliť aj emócie, ktoré sú okolo tejto témy,“ uviedol hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík.

Téme sa venoval redaktor RTVS Milan Velecký:

Nový kotol na spaľovanie kôry

Celulózky potrebujú nový kotol na spaľovanie najmä kôry, ale aj kalov z čistiarne odpadových vôd. Terajší má 40 rokov a podľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia sa výnimky, ktoré umožňujú jeho prevádzku, skončia v roku 2027.

„Je to energetický kotol, čiže z neho sa vyrába para a následne elektrická energia. Vzhľadom na to, že kupujeme nový, bude modernejší a bude spĺňať prísnejšie emisné limity. To znamená, že budeme menej znečisťujúcich látok vypúšťať do ovzdušia,“ vysvetlila manažérka životného prostredia Mondi SCP Ružomberok Marianna Matajová.

Kotol by mal stáť 150 miliónov eur, celulózky ho chcú začať stavať na budúci rok a stavba by mala trvať tri roky.

S výstavbou nového kotla súhlasilo aj ministerstvo životného prostredia. Proti tomu sa však odvolali občianski aktivisti a tak zámer stavať bude ministerstvo opätovne posudzovať v odvolacom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny