Na hlavný obsah

Čínskeho ministra obrany, ktorý sa takmer dva mesiac neobjavil na verejnosti, odvolali z funkcie

Dôvod odvolania ministra nezverejnili.

Čínskeho ministra obrany, ktorý sa takmer dva mesiac neobjavil na verejnosti, odvolali z funkcie
Bývalý čínsky minister obrany Li Šang-fu. Foto: TASR/AP Photo/Vincent Thian, File

Čínskeho ministra obrany Li Šang-fua, ktorý sa bez udania dôvodov takmer dva mesiace neobjavil na verejnosti, odvolali z funkcie. Podľa agentúry AP o tom v utorok (24. 10.) informovala čínska štátna televízia CCTV. Dôvod odvolania ministra nezverejnila. Zatiaľ nie je ani známe, kto Lia na čele ministerstva obrany nahradí.

Li je druhým vysokým čínskym predstaviteľom, ktorý tento rok zmizol z očí verejnosti a následne oznámili jeho odchod. V júli čínskeho ministra zahraničia Čchin Kanga bez vysvetlenia nahradili jeho predchodcom vo funkcii Wang Ieom.

Doterajšieho ministra obrany Li Šang-fua naposledy videli v Pekingu 29. augusta, keď predniesol prejav na bezpečnostnom fóre s africkými krajinami. V polovici augusta navštívil Rusko a Bielorusko.

Denník Financial Times v septembri s odvolaním sa na troch nemenovaných amerických predstaviteľov napísal, že Lia pravdepodobne vyšetrujú. Z akého dôvodu by mal čeliť vyšetrovaniu, denník nespresnil.

Agentúra Reuters vtedy pripomenula, že Li bol pred marcovým nástupom do ministerskej funkcie šéfom armádnej zásobovacej jednotky. Spojené štáty naň v roku 2018 uvalili sankcie za nákup zbraní od ruského hlavného vojenského exportéra, spoločnosti Rosoboronexport.

Čína opakovane vyzývala, aby Washington tieto sankcie zrušil a uľahčil tak rozhovory medzi čínskou a americkou armádou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet