Na hlavný obsah

Potápači opäť čistili tatranské plesá od odpadkov, ktoré tam zanechali nezodpovední turisti

Stále vynášajú z plies aj stavebný odpad.

Potápači opäť čistili tatranské plesá od odpadkov, ktoré tam zanechali nezodpovední turisti
Potápač hľadá odpad v tatranskom plese. Foto: RTVS

Potápači vyčistili štyri tatranské plesá od odpadkov, ktoré tam zanechali turisti. Stále vynášajú aj stavebný odpad. Na jubilejnom 30. ročníku akcie Čisté vody prvýkrát využili aj freediving – potápanie bez prístroja.

Päťdesiatšesť potápačov z celého Slovenska sa ponorilo do Popradského, Velického, Štrbského a Nového Štrbského Plesa. „Tie sú turisticky najprístupnejšie, čiže najväčšia pravdepodobnosť, že sa tu najviac nečistôt nájde, že nevychovaní turisti hocičo nahádžu do vody,“ priblížil prezident technického výboru Zväzu potápačov Oliver Krajňák.

Viac o čistení tatranských plies zisťovala redaktorka RTVS Miriam Hozzová:

Velické pleso je najvyššie položené pleso, ktoré sa aktuálne čistí, je však najplytšie. Jeho hĺbka je približne päť metrov.

„Tento rok tu máme freediverov, ktorí sa potápajú na nádych bez špeciálneho prístrojového vybavenia. Napriek tomu, že teplota vody vo Velickom plese je okolo dvoch – troch stupňov, vydržia až šesť minúť na nádych. Budú sa snažiť vyzbierať čo najviac odpadkov,“ opísal riaditeľ Medzinárodného festivalu potápačských filmov Michal Prochádzka.

Práve na Velickom plese sa začalo s čistením tatranských plies po roku 1970. Našlo sa tu množstvo stavebného odpadu, ktorý dodnes potápači vyťahujú.

„Keď zistili, že musia odhŕňať neporiadok, aby uložili potrubie, tak sa rozhodli, keď to všetko spravili, svoju robotu, že jednoducho neporiadok vyzdvihnú aspoň čo v tej rýchlosti vedeli. A to bola presne tradícia aj našich čistých vôd, ktoré teraz vykonávame,“ povedal zakladateľ akcie Čisté vody Pavol Kráľ.

„Môžeme povedať, že za tých 30 rokov sa počas 1 945 ponorov podarilo vytiahnuť viac ako sedem ton odpadu. Nie je toho odpadu viac, ale klesá nám to, čo sa z toho tešíme,“ informoval námestník riaditeľa Správy TANAPU-u Peter Spitzkopf.

Už tradične sú Čisté vody súčasťou Medzinárodného festivalu potápačských filmov, ktorý vyvrcholí v sobotu (14. 10.) v Štrbskom Plese.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny