Na hlavný obsah

Do Demänovskej jaskyne slobody sa po roku vrátili turisti. Výzdobu si môžu pozrieť v novom svetle

Majstri začali s výmenou tridsiatich kilometrov káblov už vlani.

Do Demänovskej jaskyne slobody sa po roku vrátili turisti. Výzdobu si môžu pozrieť v novom svetle
Na snímke priestory Demänovskej ľadovej jaskyne slobody v Nízkych Tatrách. Foto: TASR

Demänovská jaskyňa slobody dostala nové osvetlenie, ktoré odhalilo najkrajšie detaily. Turisti sa do najpopulárnejšej jaskyne na Slovensku vrátili po roku rekonštrukčných prác.

Majstri začali s výmenou 30 kilometrov káblov a asi tisíc svietidiel už vlani. „Inštalácia bola zastaralá. Často sme menili žiarovky svietidiel, niekedy aj celé káble, keď navlhli,“ uviedol zástupca Správy slovenských jaskýň Peter Gažík.

Na nové osvetlenie jaskyne sa bol pozrieť redaktor RTVS Erik Vrábel:

Výmenu už dokončili. Osvetlenie rozdelili na zóny, ktoré svietia len pri prítomnosti návštevníkov. „Prekvapili ma jazierka. Oproti predchádzajúcemu osvetleniu sú veľmi zvýraznené. Teraz vyzdvihli aj farbu,“ pochvaľoval si sprievodca Jakub Kardoš.

„Hráme sa stále len s bielou farbou. Nové odtiene majú zvýrazniť jaskynné prvky. Keď je biela výzdoba, použijeme studené svetlo. Keď je dočervena, tmavá alebo dohneda, tak skôr siahneme po teplom svetle,“ pokračoval Gažík.

Nových svietidiel je teraz v jaskyni viac. Napriek tomu majú výrazne nižšiu spotrebu. V Jaskyni slobody až o jednu sedminu oproti pôvodnému stavu. Novinku ocenia najmä oči návštevníka.

„Je to viacej orientované na detaily a ľudia si oveľa viacej prídu na svoje. Uvidia výzdobu v inom svetle, z iného pohľadu a oveľa krajšie,“ uviedol sprievodca Kardoš.

Demänovská jaskyňa slobody je po rekonštrukcii otvorená približne týždeň. Návštevníci si ju tento rok výnimočne môžu pozrieť aj v novembri a decembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny