Na hlavný obsah

Dubáky, plávky, kuriatka, ale aj niektoré veľmi vzácne huby ukázali vo Zvolene po trojročnej prestávke

Mykológom sa podarilo nazbierať až 340 druhov húb.

Dubáky, plávky, kuriatka, ale aj niektoré veľmi vzácne huby ukázali vo Zvolene po trojročnej prestávke
Mykológom sa podarilo nazbierať až 340 rôznych druhov húb. Foto: RTVS

Jedlé, jedovaté či zákonom chránené huby mohli aj v piatok (6. 10.) ľudia vidieť vo zvolenskom Lesníckom a drevárskom múzeu. Mykológom sa podarilo nazbierať až 340 rôznych druhov. Výstavou chcú ľudí naučiť huby rozoznávať.

Dubáky, plávky, kuriatka, ale aj niektoré veľmi vzácne huby ukázali vo Zvolene po trojročnej prestávke. V rámci obľúbenej výstavy mykológovia pripravili aj dva zákonom chránené exempláre. „Náramkovka cisárska, to je z takých vyšších polôh, a tak isto rýdzik nádherný. Oba druhy chráni zákon a tých lokalít na Slovensku je veľmi málo,“ vysvetlil mykológ Stanislav Glejdura.

Ako to vyzeralo na výstave húb vo Zvolene si môžete pozrieť v reportáži redaktora RTVS Alexandra Ernesta:

Snahou odborníkov je tieto lokality chrániť a vysvetľovať ľuďom ich dôležitosť. „To je jeden z tých zámerov, vzdelávať a najmä ukázať nebezpečné druhy húb. Často sa stáva, že sa otrávia ľudia neznalosťou,“ uviedol kurátor múzea Marek Vanga.

„Hlavne nepozornosť, rozdiely, ktoré niekedy nemusia byť že malé, tie rozdiely sú značné. A tí ľudia sú si proste schopní pomýliť si hubu, ktorú by si nemali pomýliť,“ povedal mladý mykológ Andrej Rybár.

Častou chybou hubárov je zamieňanie si známej bedle vysokej s podobnou, ale smrteľne jedovatou hubou bedličkou ostrošupinatou. „Bedle sú veľké mohutné huby, keď je bedľa malá, tak už je veľká vlastne. Bedličky sú oveľa menšie, štíhle, také subtílne hubky, takže hneď viem, či som v rode bedľa alebo bedlička,“ vysvetlil mykológ Stanislav Glejdura.

Záujem o huby z odborného hľadiska je nízky

Hoci hubárov je stále dosť, záujem o huby z odborného hľadiska je nízky. „Mykológia je veľmi ťažká veda, pretože huby, to je obrovská skupina, kde v podstate ani jeden človek nie je schopný obsiahnuť všetko, dajme tomu o hubách Slovenska,“ dodal Glejdura.

„Keď sme pri tom záujme no, zrejme mladí chodia málo do lesa všeobecne. Asi ten záujem o prírodu. Ale samotné nejaké zbieranie húb asi nie je už tak veľmi pre mladých,“ povedal mladý mykológ Andrej Rybár.

Mykológovia ľudom odporúčajú, aby sa nebáli zbierať viaceré typy húb. Mali by sme si však dávať pozor na to, čo v košíku domov prinesieme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny