Na hlavný obsah

Dvojici českých horolezcov chýbala kompletná výstroj. Zranili sa, zasiahnuť museli horskí záchranári

Pomohli tiež dehydratovanej turistke.

Dvojici českých horolezcov chýbala kompletná výstroj. Zranili sa, zasiahnuť museli horskí záchranári
Ilustračná snímka. Foto: HZS

Horská záchranná služba (HZS) v sobotu (28. 10.) zasahovali súbežne pri dvoch prípadoch. Výjazd vykonali k dvojici zranených českých horolezcov aj k vyčerpanej a dehydratovanej a vyčerpanej slovenskej turistke. Informovali o tom na svojom webe.

Pri prvom zásahu zistili, že sa muž z dvojice pošmykol a poranil si koleno. Jeho partnerka si poranila prst, keď ho zaisťovala. Incident sa stal medzi Pyšným štítom a Poslednou vežou.

„Obom chýbal kompletný výstroj a stúpacie železá, keďže vo vysokohorskom teréne prevládajú zimné podmienky. Horolezci neboli ďalej schopní túru dokončiť. O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS z Popradu,“ opísala HZS.

Zasiahol aj vrtuľník, ktorý dvojicu dopravil na heliport v Starom Smokovci. Tam ich odovzdali záchranárom.

Pomohli aj dehydratovanej Slovenke

V rovnakom čase si pomoc vyžiadala aj 47-ročná slovenská turistka pod Kriváňom. V túre nedokázala pokračovať pre vyčerpanie a dehydratáciu, k čomu sa pridalo so zhoršujúcim sa počasím a rýchlym stmievaním aj podchladenie.

„Po vyzdvihnutí dvoch záchranárov HZS na heliporte v Starom Smokovci smerovali do terénu pod Kriváňom. Počasie a rýchle stmievanie nedovolilo vysadenie záchranárov HZS pri postihnutej, a tak sa vrtuľník z dôvodu zachovania bezpečnosti musel vrátiť na svoju základňu,“ opísala HZS s tým, že záchranári pokračovali z najbližšieho bezpečného bodu pozemne.

Žene išlo pomôcť 12 záchranárov. Po tom ako ju dostali k terénnemu vozidlu pri Janskom plese ju odviezli do Starého Smokovca a odovzdali ju do rúk záchranárov.

Problémom bola neskorá túra

Horská záchranná služba (HZS) upozorňuje návštevníkov hôr, že s príchodom jesene dochádza k rýchlemu stmievaniu a poklesu teplôt s výrazným rozdielom medzi dňom a nocou.

„Aktuálne už vo vysokohorskom teréne pretrvávajú zimné podmienky, čomu je potrebné prispôsobiť výstroj aj výzbroj. Stále vyzývame na sledovanie aktuálnych podmienok a vývoja počasia pred plánovaním túry,“ uviedla HZS.

V prípade záchranných akcií horská služba tiež upozorňuje, že leteckú techniku nie je možné nasadiť z bezpečnostných dôvodov v horskom teréne po zotmení, ani za nepriaznivého počasia a silného nárazového vetra. Všetky zásahy budú v takýchto prípadoch vykonávať záchranári pozemne a môžu trvať niekoľko hodín.

„Prosíme návštevníkov, aby pri plánovaní túr prihliadali aj na tieto skutočnosti a nevystavovali sa tak zbytočnému riziku pri pohybe v horskom teréne,“ uviedla HZS. Pripomína ďalej, že od 1. novembra platí v Tatranskom národnom parku (TANAP) sezónna uzávera vysokohorských chodníkov a trás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny