Na hlavný obsah

Fanúšikovia Kuzminovej veria, ona chce priniesť pozitívne a víťazné myšlienky do hláv mladých športovcov

Kuzminová sa prvýkrát predstaví až na ME v Osrblí.

Fanúšikovia Kuzminovej veria, ona chce priniesť pozitívne a víťazné myšlienky do hláv mladých športovcov
Na archívnej snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová. Foto: TASR

Až 78 percent fanúšikov v hlasovaní na sociálnych sieťach RTVS verí, že Nasťa Kuzminová sa vráti vo forme, ktorá ju zdobila v rokoch jej najväčších úspechov.

Naša biatlonistka sa budúci rok predstaví na ME v Osrblí. Príprava na šampionát však už má iný charakter ako kedysi. Celý proces v súčasnosti prebieha s mladými športovcami tímu Kuzminovcov. „Práve teraz chcem byť súčasťou niečoho, čo pomôže produkovať pozitívne a víťazné myšlienky v hlavách našich športovcov, našej mládeže,“ vysvetlila najúspešnejšia slovenská olympionička.

„Nasťa je obrovský fenomén a obrovský motivátor pre celú našu mládež. Toto je ten hnací motor, to, čo chceme ukázať ľudom na Slovensku“ vyjadril nadšenie z návratu prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár.

Kuzminová bola aktívna stále

Dostať telo a myseľ späť do vrcholovej formy určite nie je jednoduché, no Nasťa to bude mať jednoduchšie, pretože je neustále v pohybe. „Ako vrcholová športovkyňa som trénovala dva až trikrát denne, šesť dní v týždni. Netrénovala som iba jeden deň, ktorý bol regeneračný alebo som ho mala celý voľný. Teraz som mala dva až tri kvalitné tréningy týždenne. Postupne sa teraz vraciame na potrebnú úroveň tak, že mám jeden alebo jeden a pol tréningu denne,“ priblížila 39-ročná športovkyňa.

Kuzminová sa pripravuje s tímom v okolí Banskej Bystrice a v Osrblí, kde chodí na víkendové sústredenia. „Poslednú dobu chodí každý deň na tréningy, na sústredeniach má aj dvojfázový tréning. Niekedy to ide veľmi ľahko, niekedy zas ťažšie, ale v podstate chýba len príprava na lyžiach na snehu, ktorú musíme dobehnúť,“ objasnil tréner a manžel Daniel Kuzmin.

„Zahrávam sa so streľbou tak, aby som sa neunavila a aby som sa na strelnici stále cítila komfortne. Pridávam už aj na intenzite,“ spresnila rodáčka z ruského Ťumeňu.

Rozhodnutie bude na nej

Súťažiť chce v jej obľúbenom šprinte, takisto v stíhačke a v single alebo mix štafete. Vytrvalostné preteky určite vynechá.

„V prípade, ak by Nasťa dosiahla dobrý výsledok na ME v januári v Osrblí, tak je určite reálne, aby štartovala aj na MS v Novom Měste na Moravě v Česku, ktoré sú hneď budiči týždeň, prípadne by sa predstavila na nejakom Svetovom pohári. Všetko to bude čisto jej rozhodnutie,“ uviedol Vozár.

„Budem rada, ak dokážem vytlačiť formu na správnu úroveň, aby som bola plnohodnotným členom nášho ženského družstva,“ zaželala si na záver trojnásobná olympijská víťazka.

Návratu Kuzminovej sa vo večerných Góloch – bodoch – sekundách venoval redaktor RTVS Milan Stanko:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport