Na hlavný obsah

Inflácia sa mierne znížila. Prudšiemu poklesu zabránilo tradičné septembrové zdražovanie cien v školstve

Medzimesačne sa ceny zvýšili v priemere o 0,3 percenta.

Inflácia sa mierne znížila. Prudšiemu poklesu zabránilo tradičné septembrové zdražovanie cien v školstve
Ilustračná snímka nákupného košíka. Foto: Unsplash

Inflácia v septembri 2023 na medziročnej úrovni pokračovala v útlmovom trende a klesla z augustovej hodnoty 8,9 percenta na septembrovú 8,2 percenta.

Prudšiemu poklesu zabránilo medzimesačné zvýšenie cien v priemere o 0,3 percenta ovplyvnené najmä tradičným septembrovým zdražovaním cien v školstve, ktoré naviac podporil aj pokračujúci rast cien benzínu a nafty, ako aj vybraných služieb. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú dlhodobo vyššie ceny potravín s nealko nápojmi. Dynamika rastu cien potravín spomaľuje už šiesty mesiac, v septembri boli medziročne drahšie o 11,3 percenta.

Tempo medziročného rastu spomalilo vo všetkých deviatich zložkách potravín. Viac ako 20-percentný medziročný rast cien zostal už iba pri cukre, džeme a cukrovinkách.

Rast cien v porovnaní so septembrom 2022 v odbore bývanie a energie klesol na úroveň 6,5 percenta, je to najnižšia hodnota rastu cien od konca roku 2021.

Napriek medzimesačnému zdraženiu boli pohonné látky stále o 0,6 percenta lacnejšie ako pred rokom. Zdynamizoval sa však rast cien v skupine dopravné služby na úroveň 22,5 percenta.

Rástli ceny alkoholu a tabaku

Výraznejšiemu poklesu celkovej inflácie zabránil nárast cien v odbore pošta a spoje, najmä pre zvýšenie poplatkov telekomunikačných operátorov na hodnotu 5,1 percenta. Podobne negatívne na infláciu vplýval aj rast cien v odbore alkoholické nápoje a tabak. Spotrebitelia za ne platili v priemere o 9,4 percenta vyššie sumy ako pred rokom.

Index spotrebiteľských cien sa v septembri 2023 medziročne zvýšil za domácnosti zamestnancov o 8,2 percenta. Za nízkopríjmové domácnosti to bolo o 8,5 percenta a za domácnosti dôchodcov o 7,9 percenta.

Spolu za deväť mesiacov roka 2023 spotrebiteľské ceny dosiahli medziročný rast 12 percent (domácnosti zamestnancov 11,9 percenta, nízkopríjmové domácnosti 12,7 percenta, domácnosti dôchodcov 12,5 percenta).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika