Na hlavný obsah

Mzdy rástli v auguste rýchlejšie ako ceny, a to takmer vo všetkých odvetviach

V siedmich odvetviach bolo tempo rastu cien dvojciferné.

Mzdy rástli v auguste rýchlejšie ako ceny, a to takmer vo všetkých odvetviach
Pracujúci muž. Foto: unsplash.com

Priemerná nominálna mesačná mzda v auguste medziročne vzrástla vo všetkých desiatich mesačne sledovaných odvetviach, a až v siedmich bolo tempo rastu dvojciferné. Mzdy takmer vo všetkých sledovaných odvetviach podľa predbežných výsledkov odolali inflácii a predbehli rast cien.

Až v deviatich z desiatich sledovaných odvetví reálne mzdy medziročne vzrástli. K reálnemu poklesu zárobkov prišlo len v informáciách a komunikácii, a to o 1,7 percent, informoval vo štvrtok (12. 10.) Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najviac, o 17,5 percenta, sa zvýšili nominálne mzdy v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, keď zamestnanci tohto odvetvia zarobili v auguste v priemere 726 eur. O viac ako 12 percent rástla mzda vo veľkoobchode na 1 432 eur a v stavebníctve na 1 035 eur. V maloobchode narástli zárobky o vyše 11 percent (1 093 eur) a vo vybraných trhových službách (1 378 eur). O viac ako 10 percent sa zvýšili platy v predaji a oprave motorových vozidiel na 1 370 eur a v doprave a skladovaní na 1 307 eur.

Zvyšovanie reálnych miezd

Reálne mzdy sa najvýraznejšie zvýšili v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, a to takmer o 8 percent, úroveň rastu o 3 percentá prekročili vo veľkoobchode a v stavebníctve. V ostatných odvetviach sa medziročný rast reálnych miezd pohyboval od 0,1 percenta v ubytovaní do 2,4 percenta v maloobchode.

Za prvých osem mesiacov tohto roka nominálna mesačná mzda vzrástla vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach. Dvojciferne až v ôsmich z nich. Najviac sa mzda zvýšila v odvetviach s nízkymi zárobkami. V ubytovaní to bolo o 16,1 percenta na 1 062 eur, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 14,2 percenta na 698 eur. V stavebníctve o 13,8 percenta na 1 005 eur.

Reálne mzdy sa od začiatku roka zvýšili len v ubytovaní, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev ako aj v stavebníctve. V ostatných siedmich odvetviach reálne mzdy ešte medziročne klesli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika