Na hlavný obsah

Inflácia v EÚ v septembri výrazne klesla, najvyššia ostáva v Maďarsku

Maďarsko je zároveň jedinou krajinou EÚ, kde bola inflácia nad desiatimi percentami.

Inflácia v EÚ v septembri výrazne klesla, najvyššia ostáva v Maďarsku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Miera inflácie v Európskej únii v septembri výrazne klesla na 4,9 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad Eurostat.

Najvyššiu infláciu malo s hodnotou 12,2 percenta Maďarsko, ktoré je zároveň jedinou krajinou EÚ, kde bola inflácia nad desiatimi percentami.

V krajinách eurozóny miera inflácie klesla na 4,3 percenta z augustových 5,2 percenta. Za mesiac september tak ide o rovnakú hodnotu, akú uvádzala aj predbežná správa Eurostatu zverejnená koncom septembra. Predbežná správa údaje za celú Európsku úniu neobsahovala.

V septembri k celkovej inflácii v eurozóne najviac prispeli ceny služieb, a to podielom 2,05 percentuálneho bodu. Nasledovala kategória potraviny, alkohol a tabak s príspevkom 1,78 percentuálneho bodu.

Eurostat tiež uviedol, že najnižšiu medziročnú mieru inflácie vykázali v septembri Holandsko (-0,3 percenta), Dánsko (0,6 percenta) a Belgicko (0,7 percenta). Najvyššie medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien zaznamenali Maďarsko (12,2 percenta), Rumunsko (9,2 percenta) a Slovensko (9 percent).

Pred rokom, teda v septembri 2022, bola v celej Európskej únii miera inflácie 10,9 percenta. V Maďarsku vtedy predstavovala 20,7 percenta. V eurozóne bola pred rokom inflácia na 9,9 percenta.

Miera inflácie naďalej zostáva nad dvojpercentným cieľom, ktorý pre cenovú stabilitu stanovila Európska centrálna banka (ECB). Tá očakáva, že na túto hodnotu sa inflácia dostane ku koncu roka 2025, čo

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika