Na hlavný obsah

Dôchodcovia si od nového roka prilepšia. Dôchodky sa tento rok zvyšovali dvakrát, zrejme sa to už nezopakuje

Zvyšovanie podľa Štatistického úradu odráža rastúcu infláciu.

Dôchodcovia si od nového roka prilepšia.  Dôchodky sa tento rok zvyšovali dvakrát, zrejme sa to už nezopakuje
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dôchodcovia si od nového roka prilepšia o desiatky eur. Penziu v novej výške dostanú v obvyklých januárových výplatných termínoch. Odborníci upozorňujú, že dôchodky sa tento rok zvyšovali dvakrát a takýto scenár sa už pravdepodobne nezopakuje.

Poberateľom dôchodkov alebo tým, ktorí ich začnú poberať ešte tento rok, sa penzie od januára zvýšia o 3,6 percenta. Priemerný dôchodca, ktorý dostáva približne 640 eur, si tak prilepší zhruba o 25 eur.

„Či to postačí, to je ťažké povedať. Dôchodcovia sú radi za každú korunu navyše, pretože lieky, potraviny a poplatky u lekára, to im zaberá podstatnú časť ich dôchodku,“ hovorí predsedníčka miestnej organizácie JDS v Petržalke Jana Ružovičová.

Dôchodkom sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Ľudia, ktorí pôjdu do penzie na budúci rok, už dostanú automaticky dôchodok zvýšený o 14,5 percenta, pretože súčasným dôchodcom sa už tento rok penzie zvyšovali.

„Bola mimoriadna valorizácia vo výške 10,6 percenta v júli tohto roka. Tým pádom aj táto mimoriadna valorizácia vstupuje pre tých existujúcich dôchodcov k výpočtu valorizácie od nového roka,“ uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Januárové zvýšenie dôchodkov sa dotkne viac ako 1,4 milióna poberateľov. Sociálnu poisťovňu nie je nutné o nič žiadať, tá im rozhodnutie pošle automaticky a písomne,“ dodal.

Zvyšovanie reaguje na infláciu

Už v januári tohto roka dôchodky narástli o takmer 12 percent. Zvyšovanie podľa Štatistického úradu odráža rastúcu infláciu.

„Je to niečo unikátne, aby v takom krátkom čase a o také vysoké percentá boli dôchodky zvyšované, to sme ešte nezažili,“ skonštatoval odborník na sociálnu politiku Jozef Mihál.

Odborníci však upozorňujú, že pokladnica Sociálnej poisťovne sa veľmi rýchlo vyprázdňuje a v budúcnosti na to mať nebudeme.

„A trošku sa stala chyba v tom, že to zvyšovanie dôchodkov nebolo viac rozložené v čase. Pretože ten rast cien to nie je otázka posledných mesiacov či roka,“ hovorí Mihál.

Aj dočasná vláda navrhla, v rámci šetrenia verejných financií, aby sa novoročná valorizácia netýkala nových dôchodcov.

„Rozhodne starobné dôchodky bude najväčšia položka, ktorú bude musieť nová vláda určitým spôsobom riešiť, na druhej strane je to veľká voličská základňa,“ myslí si ekonóm z Ekonomického ústavu SAV Viliam Páleník.

Ďalšie mimoriadne valorizácie dôchodkov budúci rok odborníci neočakávajú aj preto, že inflácia by sa mala ustáliť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko