Na hlavný obsah

Izraelská armáda tvrdí, že zvádzala kruté boje s islamistami z hnutia Hamas hlboko v pásme Gazy

Pri bojoch podľa Izraela zahynuli desiatky ozbrojencov.

Izraelská armáda tvrdí, že zvádzala kruté boje s islamistami z hnutia Hamas hlboko v pásme Gazy
(ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v utorok (31. 10.) uviedla, že v posledných niekoľkých hodinách zvádzala „kruté boje“ s islamistami z hnutia Hamas „hlboko v pásme Gazy“. Informoval o tom server The Times of Israel (ToI). Pri bojoch podľa Izraela zahynuli desiatky ozbrojencov Hamasu a armáda zabavila „mnoho náloží a zbraní“. Informácie o prípadných obetiach bojov vo svojich radoch izraelská armáda nezverejnila. Pravdivosť vyhlásenia ani jednej zo strán vojnového konfliktu nemožno bezprostredne overiť.

Armádny spravodajca ToI Emanuel Fabian na sieti X zdieľal video izraelskej armády, na ktorom sa vojaci v Pásme Gazy pohybujú zastavanou oblasťou. Ďalšie fotografie zdieľal hovorca izraelskej armády Daniel Hagari. Ten v pondelok (30. 10.) povedal, že nebude zverejňovať presnú polohu Izraelčanov v Pásme Gazy. Zo záberov na sociálnych sieťach však vyplynulo, že izraelská technika s najväčšou pravdepodobnosťou v pondelok prenikla minimálne tri kilometre za izraelskú hranicu na okraj mesta Gazy.

Zneškodnenie jednotky Hamasu

Súčasťou utorkových izraelských operácií v posledných hodinách podľa Hagariho bolo zneškodnenie jednotky Hamasu. Tá sa chystala odpáliť protitankovú strelu na izraelské územie, a vyradenie pozorovacích stanovíšť a stanovíšť na odpaľovanie rakiet z prevádzky.

Ozbrojené krídlo Hamasu naopak tvrdí, že zneškodnilo izraelské obrnené vozidlo. To sa presúvalo na severozápad pásma Gazy. Zasiahlo izraelský tank, ktorý neskôr začal horieť, a zviedlo niekoľko bojov s izraelskými vojakmi v meste Bajt Hanún. Tam sa v jednom z domov ukrývali ozbrojenci Hamasu. Vyjadrenie Hamasu citovala na základe jeho telegramových profilov stanica BBC.

Nový konflikt medzi Izraelom a hnutím Hamas vypukol v sobotu 7. októbra. Vtedy palestínski ozbrojenci zaútočili na Izrael z Pásma Gazy, čo si podľa izraelských úradov vyžiadalo vyše 1 400 mŕtvych. Izrael v odvete začal vzdušné údery na Pásmo Gazy, kde podľa palestínskych úradov prišlo o život vyše 8 000 ľudí. Pásmo Gazy a jeho úrady ovláda od roku 2007 Hamas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet