Na hlavný obsah

Preplneným nemocniciam chýbajú lieky. Pásmo Gazy je na pokraji zdravotníckej katastrofy, varuje WHO

Podľa UNICEF hrozí aj úmrtie detí pre nedostatok vody.

Preplneným nemocniciam chýbajú lieky. Pásmo Gazy je na pokraji zdravotníckej katastrofy, varuje WHO
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dnes (31.10.) varoval, že palestínske pásmo Gazy, ktoré čelí od 7. októbra masívnemu izraelskému bombardovaniu a takmer totálnej blokáde, je na pokraji zdravotníckej katastrofy.

Hovorca Detského fondu OSN (UNICEF) na tej istej tlačovej konferencii v Ženeve uviedol, že v Pásme Gazy hrozí úmrtie detí pre nedostatok vody.

Zástupca WHO svoje varovanie zdôvodnil okrem iného tým, že kvôli bombardovaniu je teraz veľké množstvo ľudí v Pásme Gazy na malom území, kde je nevyhovujúca sanitárna infraštruktúra. Táto oblasť je rozlohou menšia ako Praha a žije tam na 2,3 milióna ľudí. Z toho asi milión sa po vypuknutí vojny presunul na juh oblasti.

Hovorca UNICEF dodal, že v Pásme Gazy majú ľudia obmedzený prístup k pitnej vode. Podľa neho predstavuje dodávky vody len päť percent z obvyklých dodávok. „Gaza sa stala pohrebiskom detí,“ povedal hovorca James Elder v Ženeve.

Vyzval na okamžité prímerie a na humanitárny koridor do Pásma Gazy. Deti v tejto oblasti nezomierajú len pre bombardovanie, ale aj pre nedostatok lekárskej starostlivosti.

Viaceré nemocnice prestali fungovať

Izrael na pásmo Gazy v odvete za útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal zhruba 1 400 obetí, uvalil tiež totálnu blokádu. Zastavil tam dodávky potravín, liekov, pohonných látok, elektriny a vody.

Dodávky vody minulý týždeň čiastočne obnovil, ale len v obmedzenom množstve. Prvá humanitárna pomoc sa do pásma Gazy dostala až 21. októbra, doteraz tam ale Izrael povolil vstup asi 117 kamiónom, uviedla dnes AFP.

Nemocnice v Pásme Gazy, ktoré sú preplnené tisíckami ranených, nemajú dosť liekov, dochádza im tiež palivo, ktorým poháňa generátory elektriny a ktoré potrebujú aj pre sanitky zvážajúce ranených. Viaceré nemocnice už prestali kvôli tomu fungovať.

„Dochádzajú im anestetiká, lieky na bolesť, krvné konzervy, antibiotiká, obväzy a mnoho ďalších položiek,“ citoval dnes server BBC lekára, ktorý má spojenie s nemocnicami v Pásme Gazy.

Tamojší lekári podľa neho musia riešiť dilemu, ktorých pacientov zachránia a ktorých nechajú umrieť. „K tomu všetkému stále okolo vás dopadajú rakety, nemáte ani čistú vodu, jedlo, pohonné hmoty,“ dodal.

Pri izraelskom bombardovaní Pásma Gazy od 7. októbra zomrelo 8 525 ľudí, vrátane 2 187 žien a 3 542 detí, uviedli palestínske úrady v Pásme Gazy. V ňom vládne od roku 2007 tvrdou rukou hnutia Hamas a už pred vojnou čelila oblasť tvrdej blokáde Izraela i Egypta. Humanitárna pomoc tam ale prúdila predtým v objeme niekoľkých stoviek kamiónov denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet