Na hlavný obsah

Izraelský bezpečnostný aparát aj spravodajské služby zlyhali, hovorí spravodajca po útoku hnutia Hamas na Izrael

Podľa Macháčka mali tajné služby tušiť, že dôjde k útokom.

Izraelský bezpečnostný aparát aj spravodajské služby zlyhali, hovorí spravodajca po útoku hnutia Hamas na Izrael
Hnutie Hamas rozpútalo vojenskú operáciu proti Izraelu. Foto: TASR/AP

Militantné hnutie Hamas začalo vojenskú operáciu proti Izraelu a rozpútalo rozsiahle raketové útoky. Izrael nariadil mobilizáciu a jeho armáda vyhlásila vojnový stav. Vodca Hamasu Muhammad Dajf vyzval všetkých Palestínčanov, aby sa pridali k „najväčšej bitke, ktorá ukončí poslednú okupáciu v krajine“.

Spravodajca Českého rozhlasu a spolupracovník RTVS Štepán Macháček informoval, že podľa nepotvrdených správ niektoré mešity vo východnom Jeruzaleme vyzývali veriacich, aby sa pridali k ozbrojeným akciám proti Izraelu. Výzvy pridať sa k „revolučnému dňu“ smerovali jednak k izraelským Arabom, ale aj k obyvateľom okolitých arabských krajín, vysvetlil Macháček.

Podľa Macháčka mali izraelské tajné služby tušiť, že dôjde k útokom. V tomto prípade sa však zdá, že boli „totálne nepripravené a nemali žiadne informácie“. „Celý bezpečnostný aparát a spravodajské služby v tomto prípade zlyhali,“ uviedol spravodajca.

Militantné hnutie Hamas v piatok vypálilo na Izrael stovky rakiet a palestínski ozbrojenci prenikli z pásma Gazy na územie Izraela.

Izraelský minister obrany Joav Gallant hnutie Hamas upozornil, že sa spustením útokov dopustilo vážneho omylu a začalo vojnu proti Izraelu. Dodal, že izraelskí vojaci bojujú na všetkých miestach, kde došlo ku vtrhnutiam na izraelské územie. Minister obyvateľov vyzval, aby sa riadili pokynmi úradov. Vyjadril presvedčenie, že Izrael v tejto vojne zvíťazí.

Gallant nariadil mobilizáciu záložníkov a vyhlásil výnimočnú bezpečnostnú situáciu v okruhu do 80 kilometrov od pásma Gazy. To má izraelskej armáde umožniť lepšie chrániť civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet