Na hlavný obsah

Ligu majstrov sme nebrali len ako prípravu. Ak by sme sa mali rozhodovať teraz, prihlásili by sme sa opäť, vraví športový manažér Spilar (rozhovor)

Košice v Lige majstrov nezískali ani jediný bod.

Ligu majstrov sme nebrali len ako prípravu. Ak by sme sa mali rozhodovať teraz, prihlásili by sme sa opäť, vraví športový manažér Spilar (rozhovor)
Na archívnej snímke športový manažér HC Košice Gabriel Spilar. Foto: Facebook/HC Košice (oficiálna stránka)

Chuť víťazstva v hokejovej Lige majstrov naposledy okúsila zo slovenských celkov Banská Bystrica ešte v septembri 2019. Odvtedy sa napodobniť ju nepodarilo dvakrát bratislavskému Slovanu a naposledy skončili v poli porazených aj Košičania.

Oceliari v edícii 2023/2024 nezískali ani bod a obsadili poslednú 24.preičku. „Všetko ide ruka v ruke s financiami. Keď som bol na konferencii, tak som sa dozvedel, že francúzske mužstvo má k dispozícii päťmiliónový rozpočet,“ vraví športový manažér Gabriel Spilar.

Aj napriek sklamaniu zo šiestich prehier, podľa bývalého hokejistu dala CHL úradujúcemu slovenskému majstrovi veľa. Čo chýbalo východniarom k lepšiemu výsledku, prečo fanúšikov atraktívni súperi až tak nezaujali a či plánujú urobiť zmeny v kádri, prezradil v rozhovore pre RTVS Gabriel Spilar.

Problémom bolo nepremieňanie šancí

Vráťme sa ešte k účinkovaniu Košíc v Lige majstrov. Ako ho hodnotíte?

Na úvod musím povedať, že do Ligy majstrov by sme šli opäť, aj keby sme vedeli, ako naše účinkovanie dopadne. Chceli sme nejaký zápas vyhrať a získať nejaké body.

O tom, ako sme hrali si každý vytvorí svoj obraz. Ku koncu dňa je však v tabuľke pri našom mene vždy nula a posledné miesto, ale nejdeme sa obhajovať. Zápasy boli kvalitné a pre nás poučné. Hráme slovenskú ligu, nie švédsku, švajčiarsku či nemeckú, ale určite sme si želali získať aspoň nejaký bod.

Na jednej strane sme teda radi, že sme mohli byť súčasťou tejto súťaže, čo nám ukázalo, kde sa aktuálne nachádzame. Na druhej strane sme trocha sklamaní, keďže sa nám nepodarilo vyhrať ani jeden zápas.

Tréner Ceman svojich zverencov po každom dueli pochválil, viackrát ste nemali ďaleko k zisku bodov. Čo napokon v zápasoch rozhodlo vo váš neprospech?

Podľa mňa to bolo nepremieňanie šancí, taktiež sme si museli zvyknúť na inú rýchlosť. Keď sme urobili chybu, každá druhá bola využitá. To len svedčí o veľkosti hráčov, ktorých konkurencia má. My sme na góly potrebovali viac šancí.

Nielen Košiciam sa v Lige majstrov nedarilo, rovnako pochodil aj v predchádzajúcich dvoch edíciách bratislavský Slovan. Slovenský tím sa z víťazstva tešil naposledy ešte v roku 2019. V porovnaní so zahraničnými ligami, čo to vypovedá o kvalite našej extraligy?

Slovenské mužstvá sú nasadzované z posledného koša, takže dostávajú najťažších súperov. Nie je to však výhovorka, keďže aj mužstvá zo slabších líg porazili silnejšie mužstvá. Takto by som sa na to teda nepozeral.

Na to, aby ste porazili jedno z kvalitnejších mužstiev potrebujete šťastie a aby si sadli dokopy veci ako výkony brankárov, premieňanie šancí a dobrá hra. Nebral by som to teda takto všeobecne a neporovnával. Nechcem sa ani vyhovárať a ani vyplakávať, ale na to, aby som mohol porovnávať, by museli mužstvá z rôznych líg odohrať spolu celú sezónu a nielen pár stretnutí.

Nesvedčí to aj o tom, že sa nám európska hokejová špička postupne ešte viac vzďaľuje?

Všetko ide ruka v ruke s financiami. Keď som bol na konferencii, tak som sa dozvedel, že francúzske mužstvo má k dispozícii päťmiliónový rozpočet. Na Slovensku takýto rozpočet nemá ani zďaleka nijaké mužstvo.

Nemusíme sa rozprávať ani o tej najužšej európskej špičke, aj mužstvá zo slabších líg majú oveľa väčšie rozpočty. My, ale aj Slovan, sme však mohli uhrať nejaké zápasy, takže takto by som to teda nepomenoval. Keď sa chceme niekde dopracovať, musia byť rozpočty a financovanie klubov iné.

Banská Bystrica pred rokmi dokonca odmietla účinkovanie v spomínanej súťaži. Má teda pôsobenie v Lige majstrov nejaký zmysel pre slovenské kluby?

Určite má, nielen pre slovenské kluby, ale aj ostatné. Ide najmä o porovnanie, na ktorom záleží aj samotným hráčom, ktorí sa chcú konfrontovať s top mužstvami a ukázať sa. Aj pre divákov je to skvelá skúsenosť, keďže takéto celky tu už nemusia vidieť. Pre mňa ako športového manažéra bola radosť vidieť, ako to v Nemecku či Švajčiarku funguje. Pri názve nášho klubu síce svieti nula, ale zo športového hľadiska to určite malo význam.

Hokejový expert Ondrej Rusnák sa pre RTVS vyjadril, že ešte dávnejšie sa v hlavách slovenských hráčov nastavilo, že Liga majstrov je len doplnková súťaž? Bolo to takto aj v prípade HC Košice?

Nemal by som rozprávať o ostatných mužstvách. Za nás môžem povedať, že sme sa na každý jeden duel tešili a chceli ho vyhrať. V našom prípade to tak určite nebolo, čo bolo vidieť aj na výkonoch.

Vo všeobecnosti by som to takto možno aj povedal, hoci vedenie Ligy majstrov a prezident neradi počúvajú, že ide o prípravné zápasy. Ja si však myslím, že medzi mužstvami v Európe to tak je. S futbalom, v ktorom z toho niečo majú, sa to nedá porovnávať. Opäť je to všetko o financiách. Ešte raz však zdôrazňujem, my sme nastupovali do každého zápasu s cieľom vyhrať.

Prvýkrát ste si v rámci CHL vyskúšali nový formát a pravidlá. Ako sa vám pozdávajú?

Bolo to zaujímavé, keďže je to iná súťaž ako liga. Môžeme sa rozprávať o tom, či sú tieto pravidlá spravodlivé, ale pre každého napokon platia rovnako. Na turnajovej úrovni bol tento experiment v poriadku.

Nemyslím si, že niečo podobné by sa malo aplikovať aj v ligách, aj keď si myslím, že by to prešlo. Videli sme zápas Třinca s Rapperswilom, v ktorom český tím vyhrával o tri góly. Rapperswil dostal presilovku, trikrát skóroval a zápas napokon otočil. Nemyslím si, že takto by to malo fungovať.

Štadióny zívali prázdnotou

Dokopy si našlo cestu na zápasy Ligy majstrov len 9248 divákov, čo je v priemere 3082 fanúšikov na zápas. Ani majster Švajčiarska (Servette Geneva), vicemajster Švédska (Skalleftea)  a tretí tím nemeckej DEL-ky Mannheim ľudí do Steel arény neprilákal, pritom sú to celky, ktoré do Košíc nechodia každý deň. Ako si to vysvetľujete? Prečo ich LM nezaujala?

Keď som si pozeral niektoré iné zápasy, tak tam bolo tiež pomenej fanúšikov, takže sme napokon možno mali slušnú návštevu oproti ostatným. Všeobecne je to Liga majstrov a okrem Rapperswilu, kde sa hralo v nedeľu o tretej, to bolo aj na ostatných štadiónoch pochmúrnejšie.

Osobne si však myslím, že športoví fanúšikovia, ktorí majú v hokeji prehľad, vedia, o aké silné celky ide. Švédi, Švajčiari a Nemci nie sú až takí známi, ako keby prišli napríklad české, fínske alebo ruské mužstvá, ktoré pozná staršia fanúšikovská obec.

Premostím trocha na našu ligu. Počas víkendu sme hrali so Slovanom a prišla krásna početná návšteva. Potom sme nastúpili proti Zvolenu, ktorý má posledné roky vždy jedno z najlepších mužstiev a fanúšikov prišlo oveľa menej.

Keď som si čítala fanúšikovské diskusie a komentáre, nedalo sa nevšimnúť si, že diskutujúci uviedli ako dôvod nezáujmu vysokú cenu vstupeniek. Nerozoberali ste na klube, že by problém mohol byť aj tento faktor?

Nechcem sa z toho vyzúvať, ale tieto veci idú úplne mimo mňa, ja nemám na starosti cenotvorbu. Vo všeobecnosti je vždy niečo na vine. Buď sú to výkony, vstupenky atď. Nakoniec, keď sme hrali play-off, tak si ľudia našli cestu na štadión. Keď chcú prísť, prídu, keď nie, tak neprídu.

Keď to teda zhrniete, čo vám pôsobenie v CHL prinieslo?

Dá sa na to pozrieť z dvoch pohľadov. Prvý je krátkodobý – prinieslo nám to zranenia, únavu a vyšťavenie hráčov, čo sa ukázalo v ligových stretnutiach. Z dlhodobého pohľadu, keď načerpáme nové sily, nám stretnutia pomôžu a ukážu smer, ktorým sa máme vydať, aby sme napredovali a patrili medzi najlepšie kluby v lige.

  

Spilar aktuálnemu kádru verí

Po dvanástich zápasoch patrí Košiciam v najvyššej slovenskej súťaži štvrtá priečka so ziskom 22 bodov. Ako ste zatiaľ spokojný s vystúpeniami mužstva v extralige?

Naše vystúpenia v extralige boli ovplyvnené prípravou a Ligou majstrov. Hodnotenie by som teraz nechal tak a vrátil sa k nemu až po druhej reprezentačnej prestávky v decembri.

Pred novembrovou prestávkou máme pred sebou päť kôl, do ktorých dáme všetko a budeme sa snažiť získať čo najviac bodov. Potom si chlapci a tréneri poriadne oddýchnu. Následne bude dôležitý mesiac medzi novembrom a decembrom. Počas neho uvidíme, ako bude naša hra vyzerať a podľa toho sa budeme vedieť odpichnúť a vyhodnotiť čo ďalej.

Väčšina extraligových klubov už pristúpila k prvým zmenám v kádroch a dopĺňaniu súpisiek. Plánujete nejaké zmeny aj v HC Košice?

Som presvedčený o sile nášho mužstva, a to čo robia iné kluby má nezaujíma a nesledujem to. Máme majstrovské mužstvo, ktoré sme počas leta doplnili kvalitnými Slovákmi a dvomi top cudzincami. Nad zmenami sme sa preto momentálne nezamýšľali. Naše mužstvo je na vysokej úrovni.

Keď nám niečo nebude fungovať, tak sa na to môžeme pozrieť po novembrovej pauze. Ak by prišla možnosť vhodne doplniť káder, tak sme tejto možnosti otvorení. Chlapcom verím a nemám najmenší dôvod o nich pochybovať. Samotné duely v Lige majstrov aj našej súťaži, keď sme neboli unavení, ukázali, že všetko je v poriadku.

Keď sme sa rozprávali naposledy v júli, priznali ste sklamanie, že sa vám nepodarilo presvedčiť 20-ročného Róberta Bača, aby pôsobil v Košiciach. Napokon ho v drese oceliarov vidíme. Ako sa vám ho napokon podarilo prehovoriť?

Róbert je mladý hráč, ktorý už bol v Kanade a má svoje túžby. Spolu s agentmi tak hľadajú najlepšie možnosti. Jednoducho, nebolo to také, ako si prial. Náš záujem stále trval, a tak sme sa dohodli.

Zo začiatku si musel zvykať na mužský hokej, keďže predtým pôsobil v kanadskej juniorke a hral na menšom klzisku. Mužský hokej je už o niečom inom, ale urobil veľký pokrok. Nechcem ho však veľmi vychvaľovať, na to máme trénera. Podľa mňa má na čom stavať a ukazuje, prečo sme ho v tíme chceli. Za seba môžem vyjadriť len spokojnosť s tým ako pracuje, ako sa zlepšuje a napredujte.

Do posledného duelu v Lige majstrov nastúpil aj 21-ročný Oleksandr Plokhotnik, ktorý nielenže  pravidelne nastupuje za prvoligové Topoľčany, ale aj boduje (11 zápasov = 5 gólov a 6 asistencií). Sledujete jeho počínanie v nižšej súťaži?

Určite áno. Už trikrát som bol aj v Poprade na zápasoch reprezentačnej osemnástky, vo farbách ktorej pôsobí náš Vladimír Dravecký ml., takže mám prehľad aj o dianí v prvej lige.

Oleksandra veľmi dobre poznáme. V Topoľčanoch urobil veľmi veľký skok, pretože dostáva dostatok príležitostí a pod trénerom Stantienom mu to ide veľmi dobre.

Na snímke Oleksandr Plokhotnik.
Na snímke Oleksandr Plokhotnik. Foto: Facebook/HC Košice (oficiálna stránka)

Som veľmi rád, že sa mu takto darí, pretože je to veľmi šikovný hráč. Urobiť 120 bodov v juniorskej súťaži sa nepodarí len tak. Pri ňom je problémom len to, že je považovaný za legionára. Uvidíme, čo prinesie ďalší priebeh sezóny.

Účastníkom TIPOS SHL sa na poslednú chvíľu stal Trebišov. V jeho farbách nastupujú aj menej vyťažovaní hráči Humenného, Michaloviec či Spišskej Novej Vsi. V HC Košice ste o podobnej spolupráci neuvažovali?

Uvažovali, s Trebišovom sme v kontakte. Nám však prichádzajú zranenie a všetci hráči sú vyťažovaní. Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať v ďalších týždňoch.

Na záver skončíme pozitívne. Odchovanec košického hokeja Jakub Demek pred tromi týždňami podpísal nováčikovský kontrakt s obhajcom Stanleyho pohára Vegas Golden Knights. Čo na to hovoríte?

Jakubovi, ale aj jeho trénerom, posielame gratuláciu. Za svoju poctivú prácu, a to aký je, si to zaslúžil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport