Na hlavný obsah

Mačacie mäso plánovali predávať ako ovčie alebo bravčové. V Číne zachránili viac ako tisíc mačiek

Mačky zachránili policajti, ktorí dostali tip od ochrancov zvierat.

Mačacie mäso plánovali predávať ako ovčie alebo bravčové. V Číne zachránili viac ako tisíc mačiek
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Polícia na východe Číny zachránila viac ako tisíc mačiek, ktoré mali usmrtiť a ich mäso potom mali predávať ako ovčie alebo bravčové. Informuje o tom britská BBC s odvolaním sa na internetový denník blízky vláde.

Polícia dostala tip od ochrancov zvierat. V meste Čang-ťia-kang zastavila nákladné auto, ktoré mačky prevážalo. Skončili v útulku, nie je jasné, či išlo o niečích domácich maznáčikov, alebo zvieratá, ktoré sa túlali. Mačky plánovali odviezť na juh Číny, kde ich mali spracovať na špízy alebo klobásky vydávané za výrobky z jahňacieho mäsa.

Aktivisti si všimli, že pri jednom zo cintorínov v Čang-ťia-kangu sa hromadia zatlčené drevené škatule s mačkami. Miesto niekoľko dní sledovali a keď zistili, že škatule skončili na nákladnom aute, zavolali políciu.

Ľudia žiadajú prísnejšie potravinárske kontroly

Prípad vzbudil pohoršenie na čínskej sociálnej sieti weibo, v komentároch zaznievali výzvy na sprísnenie potravinárskych kontrol alebo na prijatie účinných zákonov na ochranu zvierat.

BBC píše, že tento prípad ukázal, že obchod s mačacím mäsom v Číne stále existuje. Oživil tiež obavy týkajúce sa bezpečnosti potravín. Podľa aktivistov môžu priekupníci platiť asi 4,5 jüanu (0,58 eur) za množstvo zodpovedajúce približne 600 gramom. Za jednu mačku si možno podľa jej veľkosti zarobiť 18 až 22,5 jüanu (2,30 eur až 2,90 eura).

Podľa správy organizácie na ochranu zvierat Animal Equality je Čína jednou z krajín, ktoré ešte plošne nezakázali obchod s mäsom zo psov a mačiek a jeho konzumáciu. Hoci väčšina ľudí v Číne hovorí, že mäso z týchto zvierat neje, odhaduje sa, že v Číne sú ročne usmrtené milióny psov a mačiek kvôli mäsu určenému pre ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet