Na hlavný obsah

Mnohé slovenské cintoríny sú unikátne. Ten v Martine patrí k najnavštevovanejším, ďalší pri Popradskom plese k najstarším

Výnimočné sú aj prvé prírodné cintoríny.

Mnohé slovenské cintoríny sú unikátne. Ten v Martine patrí k najnavštevovanejším, ďalší pri Popradskom plese k najstarším
Na snímke Národný cintorín v Martine 26. októbra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Mnohé slovenské cintoríny sú unikátne nielen pre ich historický a kultúrny, ale i turistický význam. Informoval o tom národná organizácia pre podporu a propagáciu cestovného ruchu Slovenska – Slovakia Travel. A to s tým, že takéto cintoríny pripomínajú významne udalosti a osobnosti alebo sa nachádzajú na turisticky obľúbených miestach.

Ako uviedla riaditeľka sekcie cestovného ruchu Slovakia Travel Lucia Matvija, celoročne navštevované sú najmä miesta, kde našli posledný odpočinok významné slovenské osobnosti. „Čoraz väčšej obľube sa však tešia tajuplné cintoríny, ktoré zatiaľ neboli objavené ako turistické atrakcie,“ dodala Matvija.

Takýmto nepoznaným cintorínom s výnimočnou atmosférou je napríklad vojenský cintorín v bratislavskej Petržalke. Ako informoval portál, ten sa až do pádu železnej opony nachádzal v prísne chránenej hraničnej oblasti s Rakúskom.

„V roku 2004 ho náhodne objavil miestny fotoreportér. Dnes je zrekonštruovaný podľa pôvodných plánov z minulého storočia,“ spresnil predseda predstavenstva Bratislava Tourist Board Vladimír Grežo. Unikátne sú podľa Slovakia Travel aj historické náhrobníky v Hornom Tisovníku, ktoré sú zdobené tajomnými nápismi a ornamentmi.

„Prepájajú kresťanské a pohanské zvyky. Zatiaľ čo nápisy na nich približujú život nebožtíkov a ich vieru, ornamenty a farebnosť majú čisto pohanský pôvod,“ vysvetlil výkonný riaditeľ OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec. Podľa neho by turisti mohli tieto náhrobníky objaviť aj vďaka novej cyklotrase. Tá prepája Modrý Kameň v okrese Veľký Krtíš s regiónom Podpoľanie.

Cintorín v Martine je najnavštevovanejší

Národný cintorín v Martine patrí k najnavštevovanejším cintorínom a od roku 1967 je národnou kultúrnou pamiatkou. Návštevníkov lákajú mená významných slovenských osobností, medzi ktorými sú napríklad Martin Kukučín, Ján Kráľ či Jozef Cíger-Hronský.

Pozostalí obetí hôr a aj turisti prichádzajú k Symbolickému cintorínu pri Popradskom plese. Ako portál spresnil, v limbovom háji je 404 tabuliek s 554 menami. Medzi nimi je aj meno slovenského horolezca Vladimíra Štrbu, ktorý zahynul počas expedície na Mount Everest.

„Symbolický cintorín vzdáva úctu obetiam a zároveň vyzýva, aby sa ľudia poučili z ich chýb,“ uviedla pre Slovakia Travel výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Lucia Blašková.

Dodala, že tento symbolický cintorín je najstarším a najrozsiahlejším na Slovensku. Podobné sú aj v Nízkych a Západných Tatrách, v Malej a Veľkej Fatre či v Slovenskom raji. Ako Slovakia Travel ďalej uvádza, výnimočné sú aj prvé prírodné cintoríny na Slovensku, Záhrada spomienok vo Zvolene a Les spomienok v Košiciach.

Pozostatky sa tu neukladajú do hrobov, ale priamo do zeme ku koreňom rastlín a stromov. Rozlúčky pritom prebiehajú pod korunami stromov a sviečky sa ukladajú na hladinu kamenného umeleckého diela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko