Na hlavný obsah

Za Dušičky si tento rok priplatíme. Drahšia je výzdoba hrobov aj cestovanie po cintorínoch

Analytička radí, ako si uctiť pamiatku zosnulých ekonomicky aj ekologicky.

Za Dušičky si tento rok priplatíme. Drahšia je výzdoba hrobov aj cestovanie po cintorínoch
Ilustračná snímka hrobu s dekoráciami. Foto: ČTK/APA/BARBARA GINDL

Výdavky spojené so Sviatkom všetkých svätých budú vyššie, ako boli po minulé roky. Aj napriek tomu, že miera inflácie na Slovensku od úvodu roka pomaly klesá, stále ide podľa podľa analytičky WOOD & Company Evy Sadovskej o pomerne vysokú úroveň zdražovania v krajine. Preto budú ľudia počas tzv. Dušičiek oproti minulým rokom šetrnejší.

„Pochopiteľne, ak platíme viac za nevyhnutné tovary a služby, menej nám potom zostáva na tie ‚luxusnejšie‘. V iných oblastiach života sa teda musíme viac uskromniť,“ vysvetlila. To podľa nej môže ovplyvniť výdavky Slovákov v súvislosti s týmto sviatkom a návštevou cintorínov.

Predpokladá, že ceny sviečok, vencov, kytíc či kahancov, budú tento rok o niečo vyššie. „Odhadujeme, že v priemere by mohli byť oproti minulému roku drahšie o približne desať percent,“ dodala.

Drahšie cestovanie po cintorínoch

Dušičky sa už tradične spájajú s cestovaním ľudí po cintorínoch. Analytička upozorňuje, že za využitie verejnej dopravy si Slováci taktiež priplatia. Viac sa oplatí cesta vlakom ako autobusom. „Tento rok nás cesta vlakom vychádza v medziročnom porovnaní v priemere drahšie iba o 1,1 percenta. Autobusová doprava zdražela výraznejšie, a to o takmer pätinu,“ priblížila Sadovská.

Naopak, v porovnaní s minuloročnými Dušičkami zlacnel benzín a nafta. „V prípade, že sa Slováci budú presúvať osobnými autami, za benzín a naftu zaplatia menej ako pred rokom, a to o sedem a jedenásť percent,“ uviedla.

Ekologickejšie a ekonomickejšie Dušičky

Sviatok všetkých svätých sa však podľa analytičky dá osláviť aj ekonomicky výhodnejšie a tiež s ohľadom na životné prostredie. Plastové kytice a vence navrhuje nahradiť živými alebo sušenými kvetmi. Namiesto plastových kahancov sa dajú využiť nepotrebné sklenené zaváraninové poháre so sviečkami.

„Vhodnými ozdobami na hroby sú výrobky z prírodných materiálov, ako sú čečiny, šípky, žalude, šišky a orechy. Tradičné parafínové sviečky sa dajú nahradiť ekologickejšími alternatívami, ako sú napríklad voskové sviečky,“ dodala.

Upozornila tiež, že vzniknutý odpad je treba správne vytriediť, čím sa taktiež zníži záťaž na životné prostredie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika