Na hlavný obsah

Nádory sa nerozširovali, v niektorých prípadoch sa zmenšili. Nemecká spoločnosť otestovala vakcínu proti rakovine

Vakcína CARVac sa opiera o technógiu mRNA.

Nádory sa nerozširovali, v niektorých prípadoch sa zmenšili. Nemecká spoločnosť otestovala vakcínu proti rakovine
Na ilustračnej snímke injekčná striekačka. Foto: TASR/DPA

Nemecká spoločnosť BioNTech, ktorá v spolupráci s Pfizerom vyvinula prvú mRNA vakcínu proti ochoreniu COVID-19, v pondelok (23. 10.) predstavila prvé výsledky testov svojej vakcíny proti rakovine CARVac. Na zistenia upozornil český portál Novinky.cz.

„Rast nádorov sa zastavil a v niektorých prípadoch sa dokonca zmenšili,“ citoval slová výskumníkov BioNTech-u nemecký denník Bild. Do roku 2030 chce spoločnosť BioNtech liečiť už desaťtisíc pacientov s rakovinou.

Vakcína CARVac sa taktiež opiera o technológiu mRNA, ktorá využíva zavedenie proteínu do bunky. Telo by následne malo dokázať poškodenú bunku svojpomocne opraviť.

Čísla označili za povzbudivé

Spoločnosť tvrdí, že 44 pacientom dala vakcínu v štyroch dávkach – 59 percent testovaných zaznamenalo zmenšenie nádoru o 30 percent už po dvoch dávkach. Okolo 95 percent pacientov zaznamenalo stabilnú rakovinu – to znamená, že sa nádor nerozširoval.

Štyri dávky priniesli o niečo nižšiu úspešnosť – 45 percent pacientov zaznamenalo, že sa ich nádory zmenšili aspoň o 30 percent a 74 percent všetkých pacientov malo stabilnú rakovinu.

Po štyroch dávkach vedeli výskumníci spoľahlivo vyhodnotiť údaje 38 pacientov. Po dvoch dávkach sa dalo vyhodnotiť iba 13 pacientov.

Zaznamenali aj vedľajšie účinky

U 23 zo 44 testovaných ľudí sa prejavilo zvýšenie zápalových reakcií v závislosti od počtu dávok. Väčšina prípadov vedľajších účinkov zahŕňala horúčku a nízky krvný tlak. U dvoch pacientov sa vyskytli dlhodobé príznaky, v jednom prípade dokonca život ohrozujúce.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet