Na hlavný obsah

Návrat Roberta Fica a Smeru-SD k moci bude mať dopad aj za hranicami, píše nemecká poslankyňa

Dodáva, že môže narušiť aj jednotu podporovateľov Ukrajiny.

Návrat Roberta Fica a Smeru-SD k moci bude mať dopad aj za hranicami, píše nemecká poslankyňa
Predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: SITA/AP/Darko Bandic

Návrat Roberta Fica a jeho Smeru-sociálnej demokracie (Smer-SD) k moci bude mať dopady aj mimo Slovenska. Môže narušiť jednotu podporovateľov Ukrajiny. Na sociálnej sieti X to v nedeľu (1. 10.) napísala poslankyňa nemeckých liberálnych slobodných demokratov (FDP) Renáta Altová. Poslankyňa pochádza zo Slovenska a ktorá v minulosti pôsobila v československých a slovenských diplomatických službách.

Vláda spolkového kancelára Olafa Scholza ani predstavitelia jeho sociálnych demokratov (SPD) zatiaľ Ficove volebné víťazstvo nekomentovali.

„Volebný výsledok na Slovensku bude mať dopady aj za hranicami krajiny. Aliancia podporovateľov Ukrajiny by mohla dostať ďalšie trhliny, pokiaľ Fico dostojí svojím vyhláseniam,“ uviedla Altová. Fico v predvolebnej kampani hovoril o záťaži protiruských sankcií na slovenské hospodárstvo a o tom, že namiesto vyzbrojovania Ukrajiny, ktorá vzdoruje ruskej invázii, je potrebné s Moskvou rokovať o mierovom riešení.

Nemecké médiá opisujú Fica ako ľavicového populistu a k jeho volebnému triumfu uvádzajú, že Slovensko pod jeho vedením ukončí zbrojnú podporu Ukrajiny. Zastavenie zbrojnej pomoci Ukrajine očakáva tiež analytik Milan Nič z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku (DGAP).

Prázdne slovenské vojenské sklady

V nedeľňajšom rozhovore s nemeckou verejnoprávnou stanicou pre vysielanie do zahraničia Deutsche Welle (DW) to ale označil za nie príliš podstatné, pretože slovenské vojenské sklady sú už prázdne.

Dosluhujúca slovenská vládna koalícia poskytla Ukrajine značnú vojenskú podporu, okrem iného stíhačky MiG-29, systém protivzdušnej obrany S-300, bojové vozidlá pechoty, odmínovacie zariadenia či vrtuľníky a v rámci komerčného kontraktu tiež samohybné húfnice Zuzana 2.

Altová pochádza zo západoslovenskej Skalice pri hraniciach s Českom. V nemeckom Spolkovom sneme je tak jedným z mála zákonodarcov s koreňmi v niekdajšom Československu.

Ku svojmu pôvodu sa liberálka hlási. V minulosti okrem iného viedla parlamentnú skupinu Slovensko-Česko-Maďarsko a v roku 2021 sprevádzala spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera počas jeho návštevy Českej republiky.

Steinmeier vtedy v Prahe ako prvý nemecký prezident uctil pamiatku československých výsadkárov, ktorí padli v boji s nacistami po atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet