Na hlavný obsah

Nedal by som ruku do ohňa za to, že za zhoršenou situáciou s migrantmi pred voľbami nebol Orbán, tvrdí Mikulec

Bol hosťom relácie Otvorene s Annou Vargovou.

Nedal by som ruku do ohňa za to, že za zhoršenou situáciou s migrantmi pred voľbami nebol Orbán, tvrdí Mikulec
Na snímke Roman Mikulec. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Exminister vnútra Roman Mikulec (OĽANO a priatelia) nevylúčil, že za zhoršenou situáciou s nelegálnymi migrantmi môže maďarský premiér Viktor Orbán. „Nedal by som ruku do ohňa za to, že Viktor Orbán pred našimi voľbami neprepustil vyše tisíc prevádzačov na slobodu schválne,“ povedal Mikulec v relácii Rádia Slovensko Otvorene s Annou Vargovou.

Narážal tým na to, keď Orbánova vláda v auguste prepustila 1 468 zadržiavaných osôb cudzej štátnej príslušnosti. Išlo o osoby usvedčené z pašovania ľudí. Mikulec si myslí, že to maďarský premiér urobil zámerne, aby pred parlamentnými voľbami na Slovensku pomohol v kampani strane Smer-SD a jej predsedovi Robertovi Ficovi uspieť. „Takto pomohol Robertovi Ficovi vyvolať strach u ľudí,“ uviedol.

Tému migrácie využíval najmä Smer

Svoje tvrdenia vysvetlil otázkou: „Veď kto bol prvý, kto gratuloval Ficovi po voľbách? Bol to Viktor Orbán, ktorý sa už teší na spoluprácu s ním.“ Podobný zámer môže mať podľa Mikulca aj maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý sa „v minulosti nemiestne vyjadroval na adresu Slovenska“.

Podľa Mikulca to bola práve strana Smer, ktorá tému nelegálnej migrácie využívala vo svoj prospech v predvolebnom boji. „Rozumiem tomu, že zvýšené množstvo migrantov na našich hraniciach vyvolal v ľuďoch strach. No jediný, kto to v predvolebnom boji zneužíval, bol Fico, Pellegrini a fašisti,“ skonštatoval.

Maďarsko má podľa exministra vnútra záväzky k Slovensku a iným tranzitným krajinám a malo by uplatňovať readmisnú dohodu. Tú však krajina porušuje. Jediným z opatrení, ktoré by mohlo pomôcť riešiť túto situáciu, je podľa Mikulca zvýšený tlak v rámci európskych rokovaní na Maďarsko. „Aby v prípade potreby dodržiavala readmisnú dohodu a návratovú smernicu,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko