Na hlavný obsah

Neukončíme humanitárnu podporu Palestínčanov. Hamas však nedostane nič, uviedla šéfka eurokomisie

EÚ však prehodnotí finančnú pomoc smerovanú do Palestíny. 

Neukončíme humanitárnu podporu Palestínčanov. Hamas však nedostane nič, uviedla šéfka eurokomisie
Na snímke predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Európska únia neukončí humanitárnu podporu Palestínčanov, podrobne však prehodnotí všetku finančnú pomoc smerovanú do Palestíny. 

Vyhlásila to v stredu (11. 10.) predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Tvrdí, že žiadne peniaze nikdy nedostane radikálne hnutie Hamas stojace za bezprecedentným sobotňajším teroristickým útokom na juh Izraela. Európsky blok plne podporuje právo Izraela na vlastnú obranu, dodala.

„Peniaze z EÚ nikdy nešli a nikdy nepôjdu Hamasu ani iným teroristickým skupinám. Takže teraz znovu prehodnotíme celé portfólio vo svetle vývoja situácie na mieste,“ povedala šéfka únijnej exekutívy pri príležitosti minúty ticha, ktorú zbor eurokomisárov držal za obete útoku.

Pri najkrvavejšom teroristickom útoku v dejinách Izraela zomrelo podľa teraz dostupných údajov najmenej 1 200 ľudí.

Krajiny EÚ v minulých dňoch viedli diskusiu o tom, či pomoc zastaviť úplne alebo ju len prehodnotiť a vylúčiť akékoľvek zneužitie zo strany Hamasu, ktorý EÚ považuje za teroristickú organizáciu, a ďalších radikálnych skupín.

Väčšina ministrov zahraničia sa podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella v utorok zhodla na ďalšej spolupráci s palestínskymi úradmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet