Na hlavný obsah

Hizballáh sa prihlásil k útoku na Izrael. Tel Aviv v reakcii ostreľuje juh Libanonu

Vo vyhlásení Hizballáh uviedol, že vypálil "riadené strely na izraelské pozície".

Hizballáh sa prihlásil k útoku na Izrael. Tel Aviv v reakcii ostreľuje juh Libanonu
Libanonskí vojaci stoja na kopci v pohraničnej obci na juhu Libanonu. Foto: TASR/AP

Libanonské šiitské hnutie Hizballáh sa v stredu (11. 10.) prihlásilo k raketovému útoku na Izrael. Podľa agentúry Reuters uviedlo, že ide o odplatu za izraelské údery z tohto týždňa, pri ktorých zahynuli traja jeho bojovníci. Izraelské ozbrojené sily oznámili, že v reakcii na paľbu na izraelské tanky ostreľujú juh Libanonu.

Vo vyhlásení Hizballáh uviedol, že vypálil „riadené strely na izraelské pozície v reakcii na pondelkové sionistické útoky“, pri ktorých zahynuli traja bojovníci hnutia. Sľúbil tiež „rozhodnú“ odpoveď na útoky na libanonské územie, najmä tie smrtiace.

Izraelská armáda uviedla, že útočí na Libanon po tom, ako jedna z jej severných pozícií blízko izraelskej dediny Arab Aramší čelila ostreľovaniu. Podrobnosti o obetiach na životoch bezprostredne neuviedla.

Libanonský bezpečnostný zdroj spresnil, že Hizballáh vypálil dve riadené strely na Izrael, ktorý hnutie považuje za svojho úhlavného nepriateľa.

Obyvatelia juholibanonskej dediny Rmajš pri hraniciach oznámili, že izraelská streľba zasiahla neďaleké okolie. Bezpečnostný zdroj agentúre Reuters oznámil, že izraelské delostrelectvo mierilo na raketové odpaľovacie miesta v okolí obce Zajra, oproti Arab Aramší.

Miestni tvrdia, že nedávne násilnosti vyvolali spomienky na leto 2006. Iránom podporovaný Hizballáh a Izrael vtedy viedli brutálnu mesiac trvajúcu vojnu. Libanonská televízia Al-Džadíd odvysielala zábery bieleho dymu, ktorý sa valí z lesnatej oblasti blízko niektorých domov a poľnohospodárskej pôdy v Zajre.

K utorkovým útokom z Libanonu sa prihlásil Hizballáh aj palestínska frakcia Hamasu. Hizballáh vypálil riadenú strelu na izraelský tank. Zverejnil aj videozáznam jeho zničenia a Hamas uviedol, že vypálil salvu rakiet na Izrael.

Násilnosti pozdĺž hranice vypukli potom po tom, ako Hamas cez víkend začal smrtiaci útok proti Izraelu a Izrael v odvete začal intenzívne ostreľovanie Gazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet