Na hlavný obsah

Nitra žiada spolufinancovanie linky k automobilke, pri spoji k obchodnému domu na tom zastupiteľstvo netrvalo

Spoj si žiadajú obyvatelia mesta.

Nitra žiada spolufinancovanie linky k automobilke, pri spoji k obchodnému domu na tom zastupiteľstvo netrvalo
Novú linku k obchodnému centru mesto zriadilo, od automobilky žida spolufinancovanie spoja. Foto: RTVS

K nitrianskej automobilke stále nejazdí mestská autobusová doprava. Radnica ju dlhodobo žiada, aby na pridané spoje finančne prispela. Na druhej strane zastupiteľstvo pred niekoľkými dňami schválilo predĺženie linky, ktorá poslúži nakupujúcim v novej predajni obchodného reťazca na okraji mesta. Na spolufinancovaní spoja v tomto prípade netrvalo.

Do obchodného domu na okraji Nitry, chodia zákazníci väčšinou na autách, niekedy pešo. Od decembra sa tam dostanú aj linkou MHD. Rozšírenie spoja schválili mestskí poslanci.

„Už to malo byť pred pol rokom.“ „Lacnejšie ma to vyjde autobusom, keď menší nákup ide robiť,“ vyjadrili si s problematike obyvatelia Nitry. Predĺženie existujúcej linky mesto ročne vyjde na 88-tisíc eur. Radnica obchodný reťazec žiadala, aby polovicu nákladov zaplatil. Ten to odmietol a poukázal na to, že na svoje náklady vybudoval autobusovú zastávku a chodníky v okolí.

„Spoločnosť zastáva názor, že prostredníctvom poplatku za rozvoj a vyvolaných investícií významne prispela k rozvoju danej lokality mesta Nitra, a aj k rozvoju mestskej hromadnej dopravy v danej lokalite,“ písal reťazec v liste mestu Nitra.

Spoju MHD k nitrianskej automobilke sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Zavedenie spojov sa rieši dlhodobo

Nitra pritom dlhodobo rieši zavedenie spojov mestskej autobusovej dopravy k automobilke v Strategickom parku. Jaguar žiada, aby ich spolufinancovala. Poslanec zastupiteľstva Miloš Dovičovič hovorí, že ich pri ďalšom rokovaní vysmejú. „Je to precedens a nerozumné konanie zo strany tých, ktorí to podporili,“ povedal.

„MHD na Chrenovú je vyžiadaná obyvateľmi. To sú dlhodobé žiadosti od ľudí, hlavne od seniorov. Strategický park je úplne iný príbeh. My považujeme za dôležité, aby sme s nimi rokovali o takých podmienkach, ktoré sú výhodné nielen pre ich,“ skonštatoval mediálny poradca primátora Nitry Henrich Varga.

Automobilka sa k tomu odmietla vyjadriť. Faktom však je, že obyvatelia Nitry, ktorí v Strategickom parku pracujú, musia chodiť z najbližšej zastávky MHD pešo stovky metrov, niektorí si to skracujú preliezaním cez plot.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny