Na hlavný obsah

Novovzniknutá koalícia považuje zisky bánk za privysoké, bankári sa obávajú zdanenia

Banky majú historické zisky, hovorí Robert Fico.

Novovzniknutá koalícia považuje zisky bánk za privysoké, bankári sa obávajú zdanenia
Ziskovosť bánk je témou v celej Európe. Foto: RTVS

Slovenská banková asociácia sa obáva toho, aké následky bude mať zdanenie bánk. Ešte pred voľbami ho avizovali strany novovzniknutej koalície. Za uplynulých 5 rokov odišlo zo Slovenska 13 poisťovní – buď sa zlúčili, predali, alebo sa stali pobočkami zahraničných poisťovní.

Viac ako polovica ľudí si nevie predstaviť, že by sa dokázali zaobísť bez úveru. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos. Bankám dôverujú. „Keby som si mal vziať nejaký úver a mal by som na to, aby som si ho mohol vziať, tak by som si vzal,“ povedal nám jeden z respondentov. „Bankám dôverujem, ale úroky platíme vysoké,“ vyjadrila sa respondentka.

„Tie úrokové sadzby nejakým spôsobom znemožnili ľudom dostať sa k novému bývaniu, čiže sa zmrazili počty tých úverov rapídne sa znížili. Zatiaľ čo pri spotrebiteľských úveroch neevidujeme taký prepad. Podľa bankovej asociácie by ďalšie zdanenie bánk zhoršilo dostupnosť úverov,“ povedal Matej Dobiš, analytik portálu Finančný kompas.

Zdaneniu bánk sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jozefína Ilavská:

„V tej menšej miere to môže znamenať obmedzenie úverovania a v tej väčšej miere to môže znamenať aj štrukturálny zásah do bankového sektora,“ myslí si prezident Slovenskej bankovej asociácie Daniel Kollár. „Keď sme sa pýtali, či súhlasia s tým, aby banky boli viac zdanené aj ak by úvery boli menej dostupné, tak viac ako polovica s týmto tvrdením nesúhlasila,“ uviedol Roman Pudmarčík, sociológ agentúry Ipsos.

Historické zisky bánk

Novovzniknutá koalícia považuje zisky bánk za ostatné roky za vysoké. „Banky majú historické zisky v roku 2021, 2022. Ak by sme dnes zaviedli bankový odvod, ktorý sme my mali, to nie je žiadny výmysel, my sme bankový odvod niekoľko rokov úspešne aplikovali, tak za 6 mesiacov v roku v 2022 sme schopní vybrať od tých bánk 150 miliónov eur, ani to len nepocítia,“ vyhlásil líder Smeru Robert Fico.

„Ja som zástanca toho, aby odvetvia, ktoré sú vysoko ziskové, boli regulované, ako napríklad naše banky, a boli solidárne. Časť týchto peňazí aby potom mohla ísť aj na bonifikáciu hypotekárnych úverov, tak ako sme to mali v minulosti,“ uviedol šéf Hlasu Peter Pellegrini.

Ziskovosť bánk je témou v celej Európe. Bankové domy zaznamenávajú nárast zisku najmä v dôsledku zvyšovania úrokových sadzieb centrálnych bánk.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika