Na hlavný obsah

Obľúbenú turistickú destináciu zaplavil páchnuci hmyz. Chorváti hovoria o invázii

Do ich domovov sa dostávajú bzdochy.

Obľúbenú turistickú destináciu zaplavil páchnuci hmyz. Chorváti hovoria o invázii
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Chorvátsko v závere turistickej sezóny bojuje s inváziou bzdôch. Portál dnevnik.hr píše, že nepríjemne zapáchajúci hmyz vstupuje do domovov aj pivníc obyvateľov obľúbenej turistickej destinácie Slovákov.

„Už sa to nedalo vydržať. Každý deň nájdem u mňa doma niekoľko bzdôch, nehovoriac o terase. Hoci viem, že nie sú nebezpečné, mám pocit, že mi obsadili dom,“ uviedla pre portál jedna z jeho čitateliek.

I keď odborníci tvrdia, že pre človeka nie je tento hmyz nijak nebezpečný, dokáže byť otravný svojím zápachom. Odporúčajú zbavovať sa ho mechanicky, pri čom je však treba byť opatrný. Práve pri obrane totiž vylučujú nepríjemný pach, preto neodporúčajú zašliapať ich.

Profesorka zo záhrebskej Fakulty sociálnych vied Lucija Šerić Jelaska Chorvátom zároveň radí, aby nepoužívali ani insekticídy. Nakoľko hmyz nepredstavuje pre človeka žiadnu hrozbu, nie je potrebné takýmito prípravkami ohrozovať svoje zdravie. Do domov sa sťahujú, lebo hľadajú teplé miesto na prezimovanie.

„Teplejšie počasie a vlhkosť, ako aj klimatické zmeny napomáhajú rýchlejšiemu rozmnožovaniu hmyzu, takže môžeme hovoriť o zvýšenom počte tohto hmyzu,“ povedala Šerić Jelaska.

Odporúča sa skontrolovať miesta, cez ktoré sa tento zapáchajúci hmyz môže dostať do vnútra príbytkov a vybaviť okná sieťkami. Taktiež pomáha, ak sa po zotmení nepoužíva svetlo na terasách, ktoré môže hmyz prilákať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet