Na hlavný obsah

Francúzsko zápasí s inváziou ploštíc. Ich výskyt zaznamenali už aj v MHD či na letisku

Parížska radnica vyzvala na rýchle riešenie situácie.

Francúzsko zápasí s inváziou ploštíc. Ich výskyt zaznamenali už aj v MHD či na letisku
Na ilustračnej snímke Paríž. Foto: Unsplash

Parížska radnica požiadala francúzsku vládu, aby v záujme ochrany verejného zdravia urýchlene prijala opatrenia proti plošticiam. Ich výskyt zaznamenali už aj v prostriedkoch hromadnej dopravy. Na svojom webe o tom v piatok (29. 9.) informoval denník Le Monde.

Prvý námestník parížskej primátorky Emmanuel Grégoire vyzval, aby štát čo najrýchlejšie prijal akčný plán proti plošticiam. A to aj v súvislosti s tým, že krajina bude na budúci rok hostiteľom olympijských a paralympijských hier.

Radnica tiež chce, aby bolo riziko zamorenia plošticami zahrnuté do zmluvy o poistení domácností. Mnohí majitelia či nájomcovia bytov totiž odmietajú insekticídny postrek pre vysoké náklady.

Podľa prieskumu Národnej agentúry pre bezpečnosť potravín, životného prostredia a zdravia pri práci (ANSES), zverejneného v júli, sa zamorenie plošticami vyskytuje v 11 percentách francúzskych domácností bez ohľadu na ich príjem.

V posledných týždňoch hlásili výskyt ploštíc aj cestujúci vo verejnej doprave — MHD, či medzimestských a prímestských vlakoch. Ploštice sa však našli aj v čakárňach na medzinárodnom letisku Roissy.

Aj preto francúzsky minister dopravy Clément Beaune v piatok oznámil, že na budúci týždeň zvolá zástupcov dopravných spoločností RATP a SNCF. A to, aby spolu s vládou koordinovali „ofenzívu proti plošticiam“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet