Na hlavný obsah

Pellegrini: Ak má ísť Hlas do koalície s PS, ponuka progresívcov by mala byť veľkorysá

Vytvorenie alternatívnej koalície však považuje za komplikované.

Pellegrini: Ak má ísť Hlas do koalície s PS, ponuka progresívcov by mala byť veľkorysá
Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini počas volebnej noci. Foto: TASR/Michal Svítok

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini pripustil, že po vyjadreniach Milana Majerského sa javí zloženie štvorkoalície Progresívne Slovensko, Hlas, SaS, KDH ako komplikované. Povedal to vo štvrtok (5. 10.) v relácii Otvorene s Annou Vargovou v Rádiu Slovensko.

Líder KDH vo štvrtok pred stretnutím v centrále Smeru-SD uviedol, že si nevie predstaviť koalíciu ani so Smerom, ani s PS.

Ak by sa mal Hlas pridať do štvorkoalície s PS, ponuka progresívcov by mala byť podľa Pellegriniho veľkorysá a musí to byť istota stabilnej vlády. „Je zložená z rôznorodých strán, ktoré môžu kedykoľvek počas volebného obdobia prísť do konfliktu. Ponuka by musela byť veľkorysá a štedrá,“ povedal.

Hlasu záleží na tom, aby nová vláda bola stabilná a dokázala naplniť predvolebné sľuby strany. „Hlas bude vo vládnej koalícii, ktorá bude garantovať, že sa nezmení naša zahraničnopolitická orientácia a budeme naďalej suverénnymi členmi EÚ a NATO,“ dodal.

Rokovania budú tvrdé

„Budeme brať len to, na čom sa dohodneme a budeme s tým súhlasiť. Nie iba to, čo nám niekto ponúkne. O tom by potom nebolo vyjednávanie,“ odpovedal Pellegrini na otázku, čo strana vezme čokoľvek, čo im predseda Smeru-SD Robert Fico ponúkne.

Dodal, že rokovania budú tvrdé. Zaoberať sa chcú len takými ponukami, ktoré budú zodpovedať predstavám a postaveniu Hlasu. Počas štvrtkových rokovaní so Smerom sa nedohadovali na obsadení vládnych pozícií, tvrdí Pellegrini.

S predsedom SNS Andrejom Dankom sa doposiaľ nestretol. V prípade národniarov sa najviac obáva súdržnosti ich poslaneckého klubu, keďže sa na ich kandidátke do parlamentu dostali zástupcovia viacerých menších strán. Danko musí preto podľa jeho slov garantovať stabilitu klubu.

V najbližších dňoch sa predseda Hlasu plánuje stretnúť s Michalom Šimečkom (PS) či Richardom Sulíkom (SaS).

Vládna koalícia sa neohlási bez toho, aby sa zadefinovali línie a veci, ktoré musia navždy ostať pod čiarou, dodal Pellegrini. Musia sa určiť jasné podmienky vo vzťahu k zahraničnopolitickej orientácii a kultúrno-etickým otázkam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko