Na hlavný obsah

Politológ má svojho favorita na nového predsedu strany SaS. Výmena lídra môže byť riskantná, myslí si

Šance Richarda Sulíka v eurovoľbách sú veľké.

Politológ má svojho favorita na nového predsedu strany SaS. Výmena lídra môže byť riskantná, myslí si
Na snímke uprostred predseda politickej strany SaS Richard Sulík. Foto: TASR/Martin Baumann

Prvým a hlavným uchádzačom o post predsedu strany SaS bude Branislav Gröhling, myslí si politológ Radoslav Štefančík. „Keď sa pozrieme na niektoré vyjadrenia SaS za posledné dni, je to práve pán Gröhling, ktorý najčastejšie vystupuje popri Richardovi Sulíkovi v médiách. Má najväčšie slovo, keď sa hovorí o niektorých straníckych záležitostiach,“ vyhlásil.

Politológ upozorňuje na to, že v minulosti politické strany na Slovensku často zanikali alebo sa stávali irelevantnými po zmene vedenia. Výmena lídra môže byť riskantným krokom, no zároveň môže pomôcť strane prekonať staré problémy.

„Ak chce (Richard Sulík) zachovať značku SaS aj do ďalších volebných období, tak je určite najvyšší čas, aby z pozície predsedu odišiel,“ povedal Štefančík.

Myslí si, že pre SaS bude rozhodujúce, či do súboja o post predsedu pôjde iba Branislav Gröhling, alebo či bude kandidátov viac.

„Pri viacerých kandidátoch bude dôležité, či sa po voľbách predsedu a ich nezvolení dokážu aj naďalej podieľať na straníckej činnosti SaS. Alebo dôjde k tomu, čo sa stalo aj mnohým ostatným stranám, a zo strany odídu,“ dodal politológ.

Štefančík vidí šancu na úspech v eurovoľbách pre Sulíka. Keďže tieto voľby často trpia nízkou účasťou a voliči stredo-pravicových strán môžu poslať svojho favorita do Bruselu. „Posledné eurovoľby vyhrala strana Progresívne Slovensko ešte v koalícii so stranou Spolu. Žiadne ľavicové alebo nacionálne populistické zoskupenie,“ povedal.

Vypočujte si, čo si politológ Radoslav Štefančík myslí o tom, že Richard Sulík končí ako predseda SaS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko