Na hlavný obsah

Pred štyrmi rokmi mu v Nitre zoperovali nesprávne koleno, vyššieho odškodného sa však nedočkal

Namiesto pôvodne žiadaných 65-tisíc eur dostal šesťtisíc eur.

Pred štyrmi rokmi mu v Nitre zoperovali nesprávne koleno, vyššieho odškodného sa však nedočkal
Poškodený pacient František Rapan. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Pán František, ktorému pred štyrmi rokmi v Nitre zoperovali nesprávne koleno, sa vyššieho odškodného nedočkal. Krajský súd v Nitre vo štvrtok (5. 10.) rozhodol a zamietol žiadosť o doplatenie odškodného vo výške 59-tisíc eur.

V apríli mu nitriansky okresný súd priznal odškodné vo výške šesťtisíc eur. Poškodený pacient sa však proti rozhodnutiu odvolal. Žiadal totiž odškodné vo výške 65-tisíc eur. Pacient si však ešte môže uplatniť ďalší nárok na takmer jedenásťtisícové odškodné v novom konaní.

„Odvolací súd napadnutý rozsudok súdu prvej inštancie v časti zamietnutia náhrady nemajetkovej ujmy v sume 59-tisíc eur potvrdil, a vo zvyšných častiach, ktoré sa týkajú zamietnutia nároku na sťaženie spoločenského uplatnenia v sume 10 811 eur, ako aj vo výrokoch týkajúcich sa náhrady trov konania, zrušil. Vec vrátil súdu prvej inštancie v týchto častiach na ďalšie konanie a nové rozhodnutie,“ priblížila hovorkyňa Krajského súdu Nitra Lena Kiradžiev.

Prípad sa stal v roku 2019. Keď si pán František pri futbale zranil pravé koleno, lekári mu odporučili operáciu. Po prebratí z narkózy zistil, že mu vo Fakultnej nemocnici Nitra operovali nesprávne koleno.

Nemocnica priznala pochybenie, no zároveň tvrdila, že pacient nemal zdravé ani koleno, ktoré mu omylom operovali. Opiera sa o stanovisko Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Nemocnica takisto vyvodila dôsledky aj voči ďalším pracovníkom, ktorých sa prípad týkal.

Pojednávaniu v Nitre a rozsudku v tejto kauze sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko