Na hlavný obsah

Žiadne náhrobky ani vence: Prírodné pochovávanie je na Slovensku čoraz populárnejšie

V súčasnosti ho umožňujú vo Zvolene a v Košiciach

Žiadne náhrobky ani vence: Prírodné pochovávanie je na Slovensku čoraz populárnejšie
Prírodné pochovávanie vyhľadáva stále viac ľudí. Foto: RTVS

Záujem o prírodné pochovávanie na Slovensku stúpa. V súčasnosti je to možné na prírodných cintorínoch vo Zvolene a v Košiciach. Nenájdete tam klasické náhrobky ani žiadne vence či kahance. Takúto formu pochovávania oceňuje aj smútková poradkyňa.

Na prírodnom cintoríne nenájdete na zemi žiadne vyznačené hrobové miesta. Ak chcú spomínajúci zapáliť sviečku, môžu tak urobiť len na vyhradenom mieste na vodnej hladine.

“Popol zosnulých alebo telá zosnulých sa ukladajú do ekologických schránok ku koreňom stromov alebo iných rastlín. Značia ich len malé tabuľky. Napríklad na prírodnom cintoríne vo Zvolene ide o kamenné tabuľky s menami zosnulých,” opísala zakladateľka prírodného cintorína z OZ Živica  Monika Suchanská.

V košickom Lese spomienok sú to oceľové tabuľky na stromoch. Pri každom z nich sa nachádza niekoľko miest na pochovávanie. “Na prírodnom cintoríne je k dispozícii 119 miest. Momentálne je tu pochovaných 41 ľudí a ďalších trinásť miest je rezervovaných,” hovorca Správy mestskej zelene v Košiciach Marek Lukáč.

Prírodnému pochovávaniu sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Záujem stále rastie

Z roka na rok záujem o prírodné pochovávanie rastie. “Už sme museli napríklad záhradu spomienok vo Zvolene dvakrát rozširovať a v Lese spomienok v Košiciach je momentálne obsadená zhruba polovica miest,” uviedla Suchanská.

Takúto formu pohrebov oceňuje aj smútková poradkyňa. Tvrdí, že takýto pohreb môže byť oveľa liečivejší ako ten klasický.

“Tá ľahkosť a to vyladenie tej prírody pomáha tomu vnímaniu toho kolobehu života ako prirodzeného procesu. Keď si aj teraz vojdete do domu smútku, tak okamžite zacítite rozdiel v tej atmosfére a v tej vyladenosti toho prostredia,” priblížila smútková poradkyňa z OZ Kolobeh života Jana Pitková.

“Z toho, čo nám ľudia hovoria tak si vyberajú túto formu pochovávania, pretože je bližšia k prírode. Vyberajú si ju pre svojich blízkych, ktorí mali blízky vzťah k prírode,” povedala Suchanská.

Pochovanie k stromu či k rastlinám vyhľadávajú aj ľudia, ktorí nepochádzajú z miest, kde sa prírodné cintoríny nachádzajú. Tie by v najbližšom čase mali pribudnúť aj v iných mestách. “Sme v rôznych spoluprácach s rôznymi mestami a veríme, že čoskoro pribudne takýto cintorín aj na západnom Slovensku,” dodala Suchanská.

Ukladanie popola na prírodných cintorínoch je možné mimo zimného obdobia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko