Na hlavný obsah

Prokurátor žiada pre exprezidenta A. Kisku prísnejší trest, proti rozsudku sa odvolal

Kisku odsúdili na dva roky odňatia slobody.

Prokurátor žiada pre exprezidenta A. Kisku prísnejší trest, proti rozsudku sa odvolal
Andrej Kiska (druhý sprava) na súdnom pojednávaní. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Prokurátor Krajskej prokuratúry (KP) v Prešove sa odvolal proti rozsudku prvostupňového súdu v daňovej kauze bývalého slovenského prezidenta Andreja Kisku. Žiada prísnejší trest. Informoval o tom hovorca KP Prešov Marián Spišák.

„Prokurátor Krajskej prokuratúry Prešov v zákonnej lehote podal odvolanie proti rozsudku Okresného súdu Poprad zo dňa 11. októbra 2023 v neprospech obžalovaných proti výroku o treste, nakoľko obžaloba nepovažuje uložený trest za primeraný a dostatočný,“ priblížil hovorca.

Okrem väzenia určil súd Kiskovi pokutu

Spolu s konateľom firmy KTAG Eduardom Kučkovským čelí Kiska obžalobe z pokračovacieho zločinu daňového podvodu. Prvostupňový súd Kiskovi uložil trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na tri roky, peňažný trest 15-tisíc eur a tiež zákaz vykonávať funkciu konateľa a štatutára obchodnej spoločnosti na obdobie šiestich rokov.

Kučkovský dostal trest odňatia slobody na dva roky s dvojročným podmienečným odkladom. Okrem toho dostal peňažný trest desaťtisíc eur a zákaz činnosti na päť rokov a osem mesiacov. Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť. Okrem prokurátora avizovali podanie odvolania aj obaja obžalovaní.

Obžalobu podal prokurátor prešovskej krajskej prokuratúry v apríli 2022. Týka sa podozrenia z neoprávneného uplatnenia nároku na vrátenie nadmerného odpočtu DPH spoločnosťou KTAG v rokoch 2013 a 2014 v celkovej výške 155 184,40 eur.

Kauza súvisí so zaúčtovaním nákladov spojených s propagáciou Kisku pred prezidentskými voľbami. Obaja obžalovaní vinu popreli a cítia sa byť nevinní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko