Na hlavný obsah

Putin obvinil Medzinárodný olympijský výbor z etnickej diskriminácie voči Rusom

MOV minulý týždeň suspendoval ROV.

Putin obvinil Medzinárodný olympijský výbor z etnickej diskriminácie voči Rusom
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Medzinárodný olympijský výbor (MOV) z „etnickej diskriminácie“ voči Rusom. Urobil tak v súvislosti s OH 2024 v Paríži. Na nich by ruskí a bieloruskí športovci mali súťažiť bez národných symbolov.

MOV ešte definitívne nerozhodol, či Rusi a Bielorusi budú môcť na budúcoročných hrách vôbec štartovať. V marci však odporučil návrat ruských a bieloruských športovcov do medzinárodných súťaží ako jednotlivcov pod neutrálnou vlajkou a bez prepojenia na armádu.

„Vďaka niektorým čelným predstaviteľom novodobého Medzinárodného olympijského výboru sme zistili, že pozvanie na hry nie je pre najlepších športovcov bezpodmienečné právo, ale akési privilégium. To získate nie na základe športových výsledkoch, ale nejakými politickými gestami,“ povedal podľa AFP Putin na športovej konferencii v uralskom meste Perm.

„Hry samotné by tak mohli byť použité ako nástroj politického tlaku na ľudí, ktorí nemajú nič spoločné s politikou, ako hrubá a v skutočnosti rasistická, etnická diskriminácia,“ vyhlásil Putin a dodal: „Niektorí športoví funkcionári si jednoducho prisvojili právo určiť, na koho sa vzťahuje Olympijská charta a na koho nie.“        

MOV suspendoval ROV

MOV minulý týždeň na zasadnutí v indickom Bombaji suspendoval Ruský olympijský výbor (ROV), pretože ten v štyroch anektovaných regiónoch vytvoril svoje pobočky a narušil tak územnú celistvosť Ukrajinského olympijského výboru. Hovorca MOV Mark Adams však zároveň vyhlásil, že suspendácia ROV neovplyvní rozhodnutie o prípadnom štarte Rusov na OH 2024 v Paríži ako neutrálnych.

ROV prijal 5. októbra do svojich radov ako regionálne organizácie výbory v Doneckej, Chersonskej, Luhanskej a Záporožskej oblasti. Tie Rusko formálne pripojilo k svojmu územiu v roku 2022.

„Ruský olympijský výbor prišiel o funkciu národného olympijského výboru na základe porušenia Olympijskej charty. Nebude tak od olympijského hnutia dostávať žiadne prostriedky,“ vyhlásil minulý týždeň Adams.

ROV rozhodnutie strešného orgánu olympijského hnutia odsúdil. Označil ho za politicky motivované.        

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport