Na hlavný obsah

Ruský olympijský výbor vytváral pobočky na okupovanej Ukrajine. MOV ho definitívne vylúčil

Suspendácia neovplyvní rozhodnutie o štarte Rusov na olympiáde v Paríži.

Ruský olympijský výbor vytváral pobočky na okupovanej Ukrajine. MOV ho definitívne vylúčil
Olympijské kruhy Olympijským domom, sídlom Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Foto: TASR/AP

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) na štvrtkovom (12. 10.) zasadnutí v Bombaji oficiálne suspendoval Ruský olympijský výbor (ROV).

Dôvodom je, že ROV v štyroch anektovaných regiónoch vytvoril svoje pobočky a narušil tak územnú celistvosť Ukrajinského olympijského výboru.

Hovorca MOV Mark Adams však zároveň vyhlásil, že suspendácia ROV neovplyvní rozhodnutie o štarte Rusov na OH 2024 v Paríži ako neutrálnych.

ROV 5. októbra prijal do svojich radov ako regionálne organizácie výbory v Doneckej, Chersonskej, Luhanskej a Záporožskej oblasti, ktoré Rusko formálne pripojilo k svojmu územiu v roku 2022.

„Ruský olympijský výbor prišiel o funkciu národného olympijského výboru na základe porušenia Olympijskej charty. Nebude tak od olympijského hnutia dostávať žiadne prostriedky,“ vyhlásil podľa AFP Mark Adams.

ROV rozhodnutie odsúdil, ukrajinská strana je spokojná

ROV rozhodnutie strešného orgánu olympijského hnutia odsúdil. Označil ho za politicky motivované. „MOV sa dopustil ďalšieho kontraproduktívneho a politicky motivovaného rozhodnutia, hoci nebude mať vplyv na ruských športovcov, ktorí sú už teraz neopodstatnene vylúčení z medzinárodných súťaží,“ zverejnil vo vyhlásení ROV.

Ukrajinská strana s verdiktom vyjadrila súhlas. „Toto je dôležité rozhodnutie. Šport nemôže zostať mimo politiky, keď krajina využíva športovcov ako propagandu,“ vyhlásil šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport