Na hlavný obsah

Putin pricestoval do Pekingu, bude rokovať s čínskym prezidentom a zúčastní sa na summite

Putin od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu cestuje do zahraničia zriedka.

Putin pricestoval do Pekingu, bude rokovať s čínskym prezidentom a zúčastní sa na summite
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred) prišiel na medzinárodné letisko v Pekingu. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval do Pekingu, kde sa stretne s čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. Stretnutie lídrov naplánovali na stredu, rovnako ako Putinov prejav na summite k plánu takzvanej novej Hodvábnej cesty. V utorok (17. 10.) sa Putin stretne s radom ďalších ázijských lídrov, uviedla agentúra RIA Novosti.

V pláne má Putin stretnutie s vietnamským prezidentom Vo Van Thuongom alebo thajským premiérom Sríttchou Tchavisinom. Stretnúť sa plánuje tiež s mongolským prezidentom Uchnágínom Chürelsüchom či s prezidentom Laosu Thounglounom Sisoulitom.

Putin od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 cestuje do zahraničia zriedka. Jeho prvou tohtoročnou zahraničnou cestou bola návšteva Kirgizska v októbri, kde sa zúčastnil na summite postsovietskeho Spoločenstva nezávislých štátov.

V poslednom čase šéf Kremľa vynechal účasť na viacerých zahraničných summitoch kvôli zatykaču, ktorý naňho vydal Medzinárodný trestný súd (ICC) v súvislosti s deportáciami ukrajinských detí do Ruska.

Kirgizsko ani Čína ale nie sú signatári Rímskeho štatútu, na základe ktorého Medzinárodný trestný súd vznikol, takže povinnosť Putina zatknúť nemajú.

Putin pred svojou cestou do Číny v rozhovore s čínskou televíziou opätovne ocenil čínsky mierový plán pre Ukrajinu. Uviedol, že odporúčanie Pekingu by mohlo byť realistickým základom mierových rokovaní s Ukrajinou a obvinil Kyjev, že rozhovorom prekáža.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet