Na hlavný obsah

V. Orbán sa môže stretnúť s V. Putinom. Od začiatku vojny na Ukrajine by to bol jeho prvý kontakt s lídrom krajiny EÚ a NATO

Zúčastnia sa fóra Jedno pásmo – jedna cesta v Číne.

V. Orbán sa môže stretnúť s V. Putinom. Od začiatku vojny na Ukrajine by to bol jeho prvý kontakt s lídrom krajiny EÚ a NATO
Na snímke zľava maďarský predseda vlády Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP, koláž RTVS

V rámci najnovšej maďarskej ideológie o spojení medzi Západom a Východom pricestoval premiér Viktor Orbán do Číny. Zúčastní sa aj na fóre Jedno pásmo – jedna cesta. Na tomto samite sa zúčastní aj ruský prezident Vladimir Putin.

Špekulácie o možnom stretnutí Orbán-Putin sa zatiaľ nepotvrdili. Maďarský úrad vlády rozhodne dementoval, že by mal premiér taký program oficiálne. Ale keby sa predsa stretli, bol by to od začiatku ruskej agresie na Ukrajinu prvý kontakt medzi lídrom Ruska a členskej krajiny Európskej únie a NATO.

V jednej rokovacej sále však určite budú, pretože sa zúčastňujú na pomaly tradičnom čínskom fóre Jedno pásmo, jedna cesta, čo na medzinárodnej scéne všeobecne považujú za veľký čínsky projekt na získavanie vplyvu v zahraničí.

Návšteve Viktora Orbána v Číne sa v reportáži venoval spravodajca RTVS v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

Pekingu sa smerom k Budapešti darí, Čína je deviatym najväčším zahraničným partnerom Maďarska, a v tomto roku obsadzuje prvé miesto v oblasti priamych investícií zo zahraničia, a tieto projekty, najmä rozsiahle fabriky na výrobu batérií do elektromobilov, poskytujú prácu 20-tisíc ľuďom.

„Na prvom mieste je Európska únia,“ povedal maďarský premiér v piatkovom (13. 10.) rozhlasovom interview. Následne však dodal: „Musíme byť otvorení každým smerom. Preto sa odohráva veľká diskusia, či treba svetové hospodárstvo podeliť na východné a západné, alebo radšej sledovať politiku spájania, a práve to je záujmom maďarského hospodárstva, preto pôjdem na intenzívne rokovania do Číny.“

Nasledujúce dni sa stretne s čínskymi podnikateľmi a bankármi a samozrejme aj s predstaviteľmi politickej špičky. Možno aj s Putinom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet