Na hlavný obsah

Rakety mali zasiahnuť leteckú základňu v Iraku, kde pôsobia americkí vojaci a iné medzinárodné sily

Na základni pôsobia aj iné medzinárodné sily.

Rakety mali zasiahnuť leteckú základňu v Iraku, kde pôsobia americkí vojaci a iné medzinárodné sily
Ilustračné foto amerických vojakov. Foto: TASR/AP

Rakety v nedeľu (22. 10.) zasiahli leteckú základňu Ajn al-Asad v západnom Iraku, kde pôsobia americkí vojaci a iné medzinárodné sily, cituje agentúra Reuters svoje bezpečnostné zdroje. Vo vnútri základne bol podľa nich počuť jeden výbuch.

V sobotu obranné systémy na základni Ajn al-Asad zachytili a zostrelili dva bezpilotné lietadlá, ktoré sa vznášali v jej blízkosti, uviedli tie isté zdroje.

Základňa s americkými vojakmi v Iraku bola terčom raketového útoku tiež vo štvrtok. Dvaja nemenovaní americkí predstavitelia v stredu agentúre Reuters rovnako povedali, že americká armáda zneškodnila dvojicu dronov pred tým, ako zaútočili na Ajn al-Asad.

Základňa Ajn al-Asad sa nachádza v provincii Anbár v západnom Iraku. Bližšie podrobnosti v tejto chvíli nie sú k dispozícii.

Incident sa stal v čase, keď Izrael vedie vojnu proti palestínskemu Hamasu. Radikálne hnutie naňho 7. októbra prekvapivo zaútočilo a zabilo pritom vyše 1400 ľudí.

Odvetné izraelské údery si podľa palestínskych úradov vyžiadali viac ako 4300 obetí a vyše 13 500 zranených. Líder Hamasu Ismáíl Haníja povedal, že okrem Izraela na úmrtiach Palestínčanov nesú vinu Spojené štáty, pretože „kryli izraelskú agresiu“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet