Na hlavný obsah

Izrael varoval obyvateľov severu Gazy, že môžu byť považovaní za komplicov Hamasu

Izrael obyvateľov severnej časti pásma Gazy opäť vyzval, aby sa presunuli na juh.

Izrael varoval obyvateľov severu Gazy, že môžu byť považovaní za komplicov Hamasu
Ilustračná snímka - izraelskí vojaci. Foto: TASR/AP

Izrael obyvateľov pásma Gazy prostredníctvom letákov varoval, že ak zostanú v jeho severnej časti, môžu byť považovaní za komplicov radikálneho palestínskeho hnutia Hamas.

Informoval o tom server BBC News, ktorý pripomína, že Izrael podľa všetkého chystá v Gaze pozemnú ofenzívu.

Podľa palestínskych úradov zahynulo v Pásme Gazy počas noci na nedeľu (22. 10.) pri izraelských úderoch najmenej 55 ľudí. Agentúra Reuters zase napísala, že Spojené štáty na Blízky východ pošlú ďalšie zbrane, v pohotovosti budú aj ďalší americkí vojaci.

Izrael, ktorý Gazu bombarduje v odvete za krvavý útok Hamasu zo 7. októbra, obyvateľov severnej časti tohto úzkeho pobrežného pásu opakovane vyzval, aby sa presunuli na juh. Doteraz tak podľa izraelskej armády urobilo približne 700-tisíc ľudí z odhadovaného počtu 1,1 milióna obyvateľov tejto časti Gazy.

Teraz Izrael svoje varovanie ešte zosilnel. Izraelská armáda už skôr uviedla, že sa vyprataním časti Gazy, v ktorej celkovo žije 2,3 milióna ľudí, snaží predísť civilným obetiam.

Hovorca izraelskej armády v sobotu oznámil, že sa jednotky aj naďalej pripravujú na ďalšiu fázu bojov, ktorá bude podľa serveru The Times of Israel spočívať práve v pozemnom útoku.

Útoky sú intenzívnejšie

Palestínske hnutie Hamas tvrdí, že izraelské údery na pásmo Gazy sú v posledných hodinách intenzívnejšie, píše agentúra AFP. Podľa údajov úradov v pásme Gazy, ktoré kontroluje toto hnutie, počas noci zomrelo kvôli izraelským úderom 55 ľudí a bolo zničených vyše 30 domov. V sobotu Hamas informoval o najmenej 29 mŕtvych pri nočných útokoch zo strany izraelskej armády.

Server The Times of Israel tiež s odvolaním sa na diplomatický zdroj informoval o tom, že americká vláda aj vlády niektorých európskych krajín, ktorých občania boli Hamasom unesení, tlačia na Izrael.

Žiadajú, aby kvôli rukojemníkom, ktorých ozbrojenci v pásme držia, pozemnú inváziu do Gazy odložil. V sobotu večer sa na postoj pýtali aj prezidenta USA Joea Bidena, ktorý povedal len to, že s Izraelčanmi hovorí.

Spojené štáty podľa Reuters k situácii v regióne chcú predložiť svoj návrh rezolúcie Bezpečnostnej rade OSN. Ten konštatuje, že Izrael má právo na sebaobranu. Požaduje však, aby Irán prestal vyvážať zbrane „milíciám a teroristickým skupinám, ktoré ohrozujú mier a bezpečnosť v regióne“. Návrh tiež požaduje „nepretržité, dostatočné a neobmedzené“ dodávky pomoci do Gazy.

USA vyšlú ďalšie zbraňové systémy

Pentagón informoval o tom, že na Blízky východ vyšle ďalšie systémy protileteckej obrany THAAD a Patriot. Koľko vojakov je v pohotovosti a pripravených na prípadný presun do regiónu, neuviedol. Spojené štáty do východného Stredomoria už vyslali tiež dve lietadlové lode.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet