Na hlavný obsah

Ružomberčania musia byť opatrní. V blízkosti obydlí sa vyskytuje približne desať medveďov

Situáciu rieši Zásahový tím pre medveďa hnedého.

Ružomberčania musia byť opatrní. V blízkosti obydlí sa vyskytuje približne desať medveďov
Ilustračná snímka medveďa hnedého. Foto: RTVS

Výskyt medveďov v ružomberských lokalitách Satelity, Kalvária, Baničné, Hrabovo a Vlkolínec potvrdil v pondelok (23.10.) zásahový tím. Odhadovaný počet jedincov, ktorí sa pohybujú v blízkosti intravilánu mesta a niekedy navštívia aj priamo intravilán, je do desať. Uviedli to zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR.

„V Ružomberku boli členovia tímu situáciu osobne monitorovať posledné tri dni. Nápomocné im boli hliadky mestskej polície,“ priblížil hovorca mesta Ružomberok Vladimír Miškovčík.

V súvislosti s aktuálnou situáciou radnica upozorňuje obyvateľov, aby zvýšili opatrnosť a správali sa zodpovedne. Stále platia preventívne opatrenia, ktoré prijalo mesto na zvýšenie bezpečnosti obyvateľov pri pohybe na cintoríne.

„Opätovne upozorňujeme ľudí, aby obmedzili pohyb v oblastiach, kde zaevidovali výskyt medveďa hnedého, a to najmä v skorých ranných a neskorých večerných hodinách,“ dodal hovorca mesta.

Podotkol, že aktuálnu situáciu monitorujú. Na cintoríne, kde sa medvede vyskytovali v uplynulých mesiacoch, inštalovali elektrický ohradník. Upravili tiež otváracie hodiny, vyzvali na nevyužívanie sviečok a posilnili hliadky mestskej polície. Zásahový tím v júni odchytil a priamo na ružomberskom cintoríne usmrtil dvoch synantropných jedincov medveďa.

Ružomberský primátor Ľubomír Kubáň v pondelok popoludní na sociálnej sieti vyzval obyvateľov, aby kuchynský odpad z rodinných domov a popadané ovocie zo záhrad neumiestňovali voľne do prírody.

„Na niektorých miestach, kde zaznamenali medveďa, sme zdokumentovali hromadiaci sa odpad,“ vysvetlil šéf radnice s tým, že pokiaľ sa nevhodne uloží, môže predstavovať lákadlo pre medveďa.

Medvede chodia opakovane aj do záhradkárskej oblasti

Sídlisko Satelity niekoľkokrát navštívil jeden dospelý medveď. Zásahovému tímu to ohlasovala najmä mestská a štátna polícia. „Pri kalvárii, na ulici Pod cintorínom, bola jedenkrát pozorovaná medvedica s dvoma mláďatami. V Hrabove sa tiež pohyboval jeden dospelý jedinec medveďa. Tu pravdepodobne išlo o jedinca, ktorý navštevoval aj sídlisko Satelity,“ priblížil vedúci Zásahového tímu Západ Marek Veverica.

Dodal, že opakované návštevy viacerých medveďov im hlásia aj v záhradkárskej oblasti Mičinô neďaleko sídliska Baničné. Na poslednom zaslanom videozázname z fotopasce sa podľa jeho slov priamo v záhradách nachádzalo päť jedincov.

K materiálnym škodám väčšieho rozsahu nedošlo. „Môžeme však potvrdiť najmä zničené oplotenia v okolí záhrad rodinných domov a zničené ovocné dreviny,“ podotkol Veverica. V tomto období medvede podľa jeho slov vyhľadávajú v záhradách rodinných domov práve dozrievajúce a padajúce jablká či orechy.

Zásahový tím uistil, že ochrana bezpečnosti a zdravia obyvateľov je jeho prioritou. V prípadoch výskytu problémových medveďov v intraviláne a okolí je snahou tímu takýchto jedincov odplašiť a pokúsiť sa im prinavrátiť prirodzenú plachosť. Zároveň ich podľa Vevericu monitorujú a snažia sa zozbierať čo najviac údajov o ich pohybe a správaní.

„V prípade, ak jedince plachosť nevykazujú a naďalej sa do lokalít intravilánov vracajú, čím ohrozujú bezpečnosť a zdravie obyvateľov, pristupujeme k návrhu na elimináciu,“ vysvetlil Veverica.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny