Na hlavný obsah

V Šali bojujú za zachovanie jedinej detskej pohotovosti v okrese petíciou. Do najbližšej budú cestovať desiatky kilometrov

Petíciu podpísalo vyše 4,5 tisíca ľudí.

V Šali bojujú za zachovanie jedinej detskej pohotovosti v okrese petíciou. Do najbližšej budú cestovať desiatky kilometrov
V Šali bojujú za jedinú detskú pohotovosť v okrese petíciou. Foto: RTVS

Viac ako 4 700 obyvateľov Šale sa podpísalo pod petíciu, ktorou žiadajú zachovanie detskej pohotovosti v meste. Tá sa má podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva zrušiť budúci rok v novembri. Na najbližšiu pohotovosť budú cestovať viac ako 30 kilometrov.

Detská pohotovosť v Šali je jediná nielen v meste, ale v celom okrese. Pre 50-tisíc obyvateľov tu nemajú žiadnu nemocnicu ani urgent. Mesačne ošetria asi 300 detí. „Je veľmi využívaná, máme veľa detičiek aj v malých službách aj vo veľkých,“ priblížila vedúca sestra ambulancií pohotovostnej služby v Šali Mirka Antalová.

„Máme jedenásť detských lekárov, z ktorých drvivá väčšina naozaj chce a je ochotná slúžiť u nás. Pribudne ešte ďalší jeden detský lekár od 1. januára 2024,“ pokračoval riaditeľ Polikliniky Nitrianskeho samosprávneho kraja v Šali Róbert Baros.

„Získali sme lekárov, ktorí sú ochotní slúžiť. Štát rozhodol, že sa aj tak zruší,“ povedal primátor mesta Šaľa Jozef Belický.

Rušeniu detskej pohotovosti v Šali a petícii proti jej zatvoreniu sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

O pohotovosť príde aj Galanta

V Šali fungovala detská pohotovosť odjakživa. Posledných päť rokov je vo vynovených priestoroch. Zrušiť plánujú aj najbližšiu detskú pohotovosť v Galante. Zostanú tak dve možnosti – cestovať do Nových Zámkov alebo do Nitry. V prvom prípade 33 kilometrov, v druhom rovnako polhodina.

Vyše 4 700 ľudí podpísaných v petícii žiada rezort zdravotníctva aby pohotovosť v meste zostala. Na otázku či petičné hárky môžu niečo zmeniť – nám rezort odpovedal, že minister už vyhlášku, ktorá upravuje nové rozmiestnenie detských pohotovostí podpísal.

„Vyhláška je platná od 1. októbra 2023. Bez prijatia týchto stabilizačných opatrení je ohrozená aj dostupnosti všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre deti a dorast,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo zdravotníctva.

Ak verejnosť si želá takúto službu lebo ju potrebuje, ak prevádzkovateľ je ochotný ju zabezpečovať a máme tu skupinu lekárov, ktorí sú ochotní slúžiť na pohotovosti, ja nerozumiem v čom je problém. Myslíme si, že nový minister, keď si to nájde na stole, tak prijme primerané opatrenia,“ dodal Belický.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny