Na hlavný obsah

Lekári majú od novej vlády veľké očakávania. Nastávajúci minister bude musieť riešiť krízu v pediatrii

Okrem krízy čakajú na riešenie aj ďalšie výzvy.

Lekári majú od novej vlády veľké očakávania. Nastávajúci minister bude musieť riešiť krízu v pediatrii
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Nové vedenie rezortu zdravotníctva, ktorý zrejme pripadne strane Hlas, bude musieť riešiť krízu v pediatrii. Ministra čakajú aj ďalšie výzvy.

Detskí lekári očakávajú, že nový minister zdravotníctva bude pokračovať v reforme, ktorú vlani schválila vláda. „Aby sa udržala pediatria do doby, kým sa dostane do pediatrie viac pediatrov. A urobí sa z toho odbor, ktorý bude atraktívny aj pre mladých,“ uviedla hlavná odborníčka pre primárnu pediatriu Elena Prokopová.

„Nás je fakt za 20 rokov citeľne oveľa nižší počet ľudí, aby sme sa dokázali prirodzene povymieňať za dobu odchodu do dôchodku a príchodu nových mladých ľudí,“ priblížila detská lekárka v Snine Jana Haničáková.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Veronika Čokinová:

Skrátenie ordinačných hodín na pohotovostiach o dve hodiny a zvýšenie poplatkov narazilo na nevôľu predošlého parlamentu. Pediatri žiadajú aj menej byrokracie, ale zato viac kompetencií. Nechcú vypisovať výmenné lístky, ale liečiť.

„My máme ako pediatri vzdelanie, žeby sme mohli manažovať napr. alergie do určitého bodu, obštrukčné bronchitídy, ale nemáme na to čas a priestor,“ dodala Prokopová.

„Nezriedka musíme vyšetriť aj 50 detí denne, čo už je na úkor kvality a, samozrejme, aj na úkor vyčerpania a únavy. Pretože vždy sa snažíte urobiť to najlepšie pre dieťa, je tam stres pre nás, aby sme niečo neprehliadli,“ vysvetlila popradská detská lekárka Martina Miškovská.

Novú vládu čaká zodpovednosť

Nový minister si bude musieť poradiť nielen s nedostatkom zdravotníkov, ale aj zanedbanými nemocnicami či dlhým čakaním na vyšetrenia.

„Za posledné roky sme nemali jasne daný cieľ, čo sa vlastne v zdravotníctve má dosiahnuť. Toto bude asi najťažšia práca, pretože donekonečna iba liať peniaze do zdravotníctva sa nedajú,“ skonštatovala viceprezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Elena Marušáková.

„Odovzdávam rezort s kôpkami na stole, už stôl je síce plný, takže budem musieť nájsť ešte jeden stôl. Ale určite bude mať nachystanú agendu tak, aby na každú vedel nadviazať. Výziev a vecí, o ktorých bude musieť rozhodnúť, je veľmi veľa,“ odpovedal minister zdravotníctva Michal Palkovič.

Nového ministra čaká aj reforma záchrannej zdravotnej služby či projekty z plánu obnovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko