Na hlavný obsah

Slovenské nebo bude chrániť nemecký systém Mantis. Posilní obranu našej východnej hranice

Mantis je systém krátkeho dosahu.

Slovenské nebo bude chrániť nemecký systém Mantis. Posilní obranu našej východnej hranice
Systém protivzdušnej obrany Mantis. Foto: RTVS

Systém protivzdušnej obrany Mantis je už na Slovensku. Darovalo nám ho Nemecko bezodplatne. Obranný komplet posilní ochranu východnej hranice s Ukrajinou. Rezort obrany medzitým pracuje na obstaraní vlastných systémov protivzdušnej obrany.

Dva systémy protivzdušnej obrany v hodnote 225 miliónov eur umiestnia na východe Slovenska. Po talianskom systéme SAMP-T je Mantis z Nemecka ďalší diel v skladačke na ochranu slovenského neba.

„Je to dar od Nemecka. Je to systém, ktorý Nemci vyvinuli a využívali v Afganistane na ochranu vlastných základní,“ priblížil minister obrany Martin Sklenár.

Novému protivzdušnému systému sa podrobnejšie v spravodajstve RTVS venoval redaktor Andrej Bálint:

Mantis je systém krátkeho dosahu. Na to, aby zameral cieľ, mu stačia dve sekundy. Dokáže zostreliť rakety, mínometné granáty aj drony.

„Dokáže rýchlopalným kanónom vystreliť do smeru, odkiaľ prilieta vzdušná hrozba veľké množstvo munície. Tá je programovateľná, rozprskne sa, a vytvorí niečo ako kovový oblak malých úlomkov, do ktorých narazí letiaca raketa alebo delostrelecký granát,“ spresnil generál vo výslužbe Pavel Macko.

Mantis zostane natrvalo

Nie je to prvý dar od spojencov. Koncom minulého roka dostalo Slovensko napríklad tanky Leopard 2 výmenou za to, že sme staršie bojové vozidlá pechoty darovali Ukrajine. Na rozdiel od systémov Patriot, ktorými naši spojenci chránili slovenské nebo dočasne, Mantis u nás zostane natrvalo.

„Systém Mantis je len doplnková vysoko moderná a špecifická spôsobilosť, ktorú sme dostali ako kompenzáciu za naše aktivity v prospech Ukrajiny. Ale my potrebujeme komplexný systém protivzdušnej obrany,“ objasnil Macko.

Slovensko je v procese nákupu vlastných systémov protivzdušnej obrany z Izraela a z Poľska. Verejné obstarávanie by chcel rezort obrany vyhlásiť čoskoro. Slovenské nebo zatiaľ chránia staršie protilietadlové komplety Kub a Igla a na náš vzdušný priestor dohliadajú stíhačkami aj spojenci.

„Dokonale vieme povedať, čo sa vo vzdušnom priestore deje. Nielen v slovenskom, ale aj v takom priľahlom. Na základe spolupráce si veľmi dobre vieme vyhodnotiť, čo nám hrozí,“ doplnil šéf silového rezortu.

Systém protivzdušnej obrany z Nemecka Mantis by mali zapojiť a plne sfunkčniť koncom tohto mesiaca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko