Na hlavný obsah

Rok od útoku v Teplárni: Ani právna ochrana LGBT+ párov nemusí zastaviť homofóbne útoky, myslí si ombudsman

Teroristický útok si vyžiadal dve obete.

Rok od útoku v Teplárni: Ani právna ochrana LGBT+ párov nemusí zastaviť homofóbne útoky, myslí si ombudsman
Nálepky na dverách podniku Tepláreň. Foto: SITA/Branislav Bibel

Od streľby na Zámockej ulici v bare Tepláreň vo štvrtok 12. októbra 2023 uplynul jeden rok. Úkladnú vraždu, ktorú Národná kriminálna agentúra päť dní po incidente rekvalifikovala na teroristický útok, neprežili dvaja ľudia – Juraj Vankulič a Matúš Horváth. Tretia postrelená osoba Radka Trokšiarová sa zo zranení zotavila.

Aj napriek tomu, že útok otriasol spoločnosťou, vyskytli sa po ňom ďalšie incidenty mierené na sexuálne menšiny alebo na osoby, ktoré ich verejne podporovali. Na adresu LGBT+ ľudí sa hanlivé slová ozývali aj v predvolebnej kampani. Sociologička Silvia Porubänová v Rádiu Slovensko povedala, že queer osoby patrili k trom skupinám, na ktoré najčastejšie mierili nenávistné prejavy v status niektorých politikov na sociálnych sieťach.

Bilbord ĽSNS, proti ktorému podal IĽP žalobu.
Bilbord ĽSNS, proti ktorému podal IĽP žalobu.Foto: Inštitút ľudských práv

I keď teroristický útok mnohí ústavní činitelia a zákonodarcovia odsúdili, vo vtedajšej vláde sa nenašla vôľa prijať opatrenia, ktoré by mohli slúžiť ako prevencia proti podobným tragickým udalostiam alebo ako prostriedok ochrany sexuálnych menšín.

Odvtedy sa do Národnej rady dostal návrh, ktorý by mohol riešiť životné situácie nezosobášených párov, a teda aj LGBT+ ľudí. Kabinet Ľudovíta Ódora ho však z parlamentu stiahol, keďže ho nepovažoval za plnohodnotné riešenie práve pre sexuálne menšiny.

Svoj návrh však odborníci nepredložili, a teda riešenie nechali „na stole“ pre budúcu vládu, ktorá vzíde z predčasných parlamentných volieb.

Ombudsman: Na inakosť je potrebná väčšia odvaha

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský vníma zmenu nálady medzi queer osobami po teroristickom útoku z 12. októbra 2022. Na to, aby sa človek otvorene prezentoval ako „iný“, teraz podľa neho potrebuje väčšiu mieru odvahy.

„Z individuálnych rozhovorov niekedy badám menšiu odvahu človeka byť ‚iný‘ na verejnosti, ale aj túžbu po uznaní a ochrane jeho vzťahu zo strany spoločnosti a zákonodarcu,“ priblížil.

Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.
Verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.Foto: TASR/Martin Baumann

Verejný ochranca práv si netrúfol odhadnúť, aké šance by mohli mať v novom parlamente legislatívne návrhy týkajúce sa práv LGBT+ ľudí. Ako parlamentný ombudsman však bude pokračovať v informovaní Národnej rady SR o svojich poznatkoch, „keď bude možné dať poslankyniam a poslancom do pozornosti ľudskoprávny štandard týkajúci sa prerokovaného návrhu zákona.“

Útoky nemusia ustať ani právnou inklúziou LGBT+ vzťahov

Návod na to, čo by mal štát spraviť na zabránenie ďalším útokom na sexuálne menšiny, Dobrovodský nevie poskytnúť. Vypichol však myšlienku uvádzanú Európskym súdom pre ľudské práva v rozhodnutí Fedotova a ostatní proti Rusku zo začiatku roka 2023.

„Súd v rozhodnutí pripomína, že ak štát párom rovnakého pohlavia poskytne adekvátne (právne) uznanie a ochranu ich vzťahu, dôjde týmto krokom k inklúzii párov rovnakého pohlavia v spoločnosti a rovnako k obmedzeniu ich stigmatizácie na základe sexuálnej orientácie,“ priblížil Dobrovodský.

Avšak „účinným liekom“ na útoky by podľa neho dokonca nemuselo byť ani takéto právne uznanie homosexuálnych vzťahov. „Veľa homofóbnych útokov sa vyskytlo v krajinách, ktoré majú už dlhšiu dobu prijatú právnu úpravu spolužitia párov rovnakého pohlavia,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko