Na hlavný obsah

Štát sa ospravedlnil R. Kaliňákovi za stíhanie a väzbu. Lož ostane vždy len lžou, reaguje generálny prokurátor Žilinka

Kaliňákovi sa mal štát ospravedlniť, alebo vyplatiť odškodné.

Štát sa ospravedlnil R. Kaliňákovi za stíhanie a väzbu. Lož ostane vždy len lžou, reaguje generálny prokurátor Žilinka
Robert Kaliňák. Foto: TASR/Ján Krošlák

Štát sa ospravedlnil Robertovi Kaliňákovi za jeho stíhanie a väzbu v kauze Súmrak. V tomto prípade mu nemusí vyplatiť odstupné. Exministrova obhajoba žiadala vyplatenie nemajetkovej ujmy vo výške 35-tisíc eur, informoval portál Aktuality.sk.

Kaliňák čelil obvineniu v kauze Súmrak, polícia ho zadržala v apríli 2020. V máji ho po sťažnosti prepustili a v novembri jeho obvinenie zrušili na základe paragrafu 363. Medzi obvinenými boli aj Robert Fico, Tibor Gašpar a Norbert Bödör.

Advokát Roberta Kaliňáka po roku požiadal náhradu škody, ktorou malo byť ospravedlnenie za nezákonné trestné stíhanie, zadržanie a väzbu. Ak by to štát neurobil, vyžadovali by peňažnú náhradu vo výške 35-tisíc eur, uviedol portál. Štát sa napokon ospravedlnil, rozhodol o tom štátny tajomník ministerstva spravodlivosti Peter Sepeši.

K situácii sa vyjadril aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý postupy a rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní v kauzách kupovania nahrávky Gorila a Súmrak považuje za nezákonné.

Prokurátor hovorí o útokoch na jeho osobu

Žilinka na sociálnej sieti zdôraznil, že za rozhodnutia podľa paragrafu 363 Trestného poriadku, ktorými zrušil obvinenia v daných kauzách, si vyslúžil útoky bez vecných a právnych argumentov, úplne ignorujúce zistené zásadné porušenia zákona. Tie mali podľa neho za úlohu len „spochybňovať, diskreditovať a manipulovať“.

„Rozhodnutia sme jasne a zrozumiteľne vysvetlili a sú zverejnené na webe Generálnej prokuratúry SR,“ pripomenul generálny prokurátor. Aj keď metóda informovania verejnosti v štýle „tisíckrát opakovaná lož sa stáva pravdou“ je podľa neho lákavou, ubezpečil všetkých, že „lož ostane vždy len lžou“, „pravda zostane vždy len pravdou“ a „porušenie zákona porušením zákona“.

„Môžem len zopakovať, že pranierovaný musí byť ten, kto porušil zákon a nie ten, kto na také porušenie poukáže a príjme opatrenia na jeho odstránenie,“ vyhlásil Žilinka.

Aj tieto dva prípady umocňujú podľa jeho slov jeho presvedčenie, že tak ako doposiaľ, bude spolu s kolegyňami a kolegami z Generálnej prokuratúry SR dôsledne reagovať na zistené zásadné porušenia zákona v postupoch a rozhodnutiach orgánov činných v trestnom konaní postupom podľa paragrafu 363 Trestného poriadku. „A to bez ohľadu na pozitívne alebo negatívne reakcie verejnosti, médií alebo ich časti,“ dodal Žilinka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko