Na hlavný obsah

Švédi odporučili svojim fanúšikom, aby na zápasoch u súperov nenosili oblečenie v národných farbách

Urobili tak v súvislosti s tragédiou v belgickom Bruseli.

Švédi odporučili svojim fanúšikom, aby na zápasoch u súperov nenosili oblečenie v národných farbách
Ilustračná snímka. Švédska vlajka je spustená na pol žrde na počet obetí teroristického útoku v Belgicku pred budovou parlamentu v Štokholme Foto: TASR/AP

V súvislosti s pondelkovou (16. 10.) tragédiou v belgickom Bruseli dostali švédski fanúšikovia odporučenie, aby si na zápasy u súperov neobliekali dresy národného tímu.

Tesne pred súbojom kvalifikácie o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy vo futbale Belgicko – Švédsko totiž v metropole Belgicka prišli o život dvaja Švédi. Zastrelil ich Tunisan, ktorý bol v krajine nelegálne a v minulosti dokonca vo Švédsku pobudol istý čas za mrežami.

Podľa švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona bol pondelkový útok „teroristickým činom namiereným proti Švédsku a občanom Švédska iba pre to, že sú Švédi“. Bezpečnostný manažér Švédskeho futbalového zväzu Martin Fredman vzápätí upozornil fanúšikov, aby na zápasy u súperov nechodili v tradičnej modro-žltej kombinácii. Fredman tiež dodal, že z belgickej strany pred pondelkovým zápasom nedostali Švédi žiadne varovanie.

O osude zápasu ešte nie je rozhodnuté

Spomenutý futbalový zápas medzi výbermi Belgicka a Švédska predčasne ukončili po prvom polčase. Počas prestávky sa totiž hosťujúci futbalisti dozvedeli o tragédii a odmietli v súboji pokračovať, na čom sa zhodli aj s domácimi hráčmi.

Európska futbalová únia (UEFA) zatiaľ neoznámila ďalší postup. Belgická strana avizovala, že bude súhlasiť s tým, ak zostane v platnosti výsledok 1:1. Výsledok tohto súboja už nič nezmení na tom, že z kvalifikačnej F-skupiny postúpia na ME 2024 výbery Belgicka a Rakúska.

Páchateľ streľbou z automatickej zbrane zavraždil dve osoby, jedna z nich mala na sebe dres reprezentácie Švédska. Strelec bol na skútri, mal na sebe reflexnú vestu a bielu prilbu. Z miesta činu následne ušiel a belgická polícia bezprostredne ihneď začala pátranie po páchateľovi. Ešte v noci bezpečnostné zložky vypátrali a postrelili, muž zraneniam neskôr podľahol v nemocnici.

Tragédie v Bruseli spôsobila aj zrušenie prípravného duelu švédskeho výberu futbalistov do 19 rokov, ktorí mali v utorok popoludní nastúpiť v Dunajskej Strede proti rovesníkom zo Slovenska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport