Na hlavný obsah

Tenistka Halepová sa považuje za nevinnú, proti štvorročnému dištancu sa odvolala na Športovom arbitrážnom súde

Halepová mala na vlaňajšom US Open pozitívnu vzorku.

Tenistka Halepová sa považuje za nevinnú, proti štvorročnému dištancu sa odvolala  na Športovom arbitrážnom súde
Na snímke rumunská tenistka Simona Halepová. Foto: SITA/AP

Rumunská tenistka Simona Halepová sa odvolala na Športovom arbitrážnom súde (CAS) proti štvorročnému dištancu za doping. Ten udelila 32-ročnej hráčke Medzinárodná agentúra pre tenisovú integritu (ITIA). Halepová mala na vlaňajšom US Open pozitívnu vzorku, ktorá obsahovala zakázanú látku roxadustat. K suspendácii prispeli aj nezrovnalosti v biologickom pase (ABP).

Halepová žiada podľa informácií agentúry DPA o zmiernenie trestu, v oboch prípadoch považuje samú seba za nevinnú. Jej činnosť dočasne pozastavili v októbri minulého roka, keď jej vyšiel pozitívny dopingový test.

Od začiatku tvrdila, že nedopatrením užila kontaminovaný výživový doplnok. Nezávislá komisia prijala v júni tento argument, ale určila, že objem, ktorý požila, nemohol viesť ku koncentrácii roxadustatu v zistenej pozitívnej vzorke.

Zákaz činnosti, ktorý komisia potvrdila v septembri, má trvať do 6. októbra 2026. Termín, v ktorom sa má CAS vyjadriť k odvolaniu, nie je známy.

Rumunská tenistka je dvojnásobná grandslamová víťazka. V roku 2018 vyhrala vo finále Roland Garros nad Američankou Sloane Stephensovou v troch setoch a o rok neskôr triumfovala na Wimbledone. Na trávniku All England Clubu zviedla súboj o titul s hviezdnou Serenou Willimasovou (2:0).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport