Na hlavný obsah

Politologička o nomináciách Hlasu: T. Drucker ako sklamanie, kontroverzný M. Šutaj Eštok a skúsená D. Saková

Hlasu-SD predstavil nominácie na ministerské posty.

Politologička o nomináciách Hlasu: T. Drucker ako sklamanie, kontroverzný M. Šutaj Eštok a skúsená D. Saková
Zľava Tomáš Drucker, Matúš Šutaj Eštok a Denisa Saková. Foto: SITA/Milan Illík/koláž RTVS

Tomáš Drucker na pozícii šéfa ministerstva školstva podľa politologičky Dagmar Kusej z Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií sklame mnohých ľudí z akademického prostredia. Reagovala na nominácie Hlasu-SD, ktoré v utorok (17. 10.) strana predstavila.

Jednou z kontroverznejších nominácií na ministerské posty je podľa nej aj Matúš Šutaj Eštok. Ten by mal dostať na starosť rezort vnútra. „Môžeme očakávať, že prostredníctvom jeho pôsobenia sa budú snažiť Smer-SD a Hlas-SD zastavovať vyšetrovania svojich straníckych členov,“ uviedla.

Vysvetlila to najmä jeho kritickým postojom k špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi a zastávaním sa bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. „Považoval vyšetrovania predstaviteľov Smeru za zmanipulované. Môžeme teda predpokladať, že sa bude snažiť o výmenu ľudí na kľúčových postoch a kontrolu nad prebiehajúcimi vyšetrovaniami,“ priblížila.

Nominácia Denisy Sakovej na post ministerky hospodárstva politologičku neprekvapila. „Má skúsenosti s vedením rezortu vnútra, ale má aj silné pozadie v biznise či bankovníctve. Hoci boli okolo reforiem vlády, ktorej bola súčasťou, rôzne kauzy, Denisa Saková nebola implikovaná v žiadnej z nich. Preto je pre Hlas vierohodnou nominantkou a jednou z najskúsenejších persón v strane,“ vysvetlila Kusá.

Podľa nej predseda Hlasu Peter Pellegrini vyhodnotil rezort hospodárstva za najťažší na spravovanie, a preto na jeho vedenie nominoval Sakovú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko