Na hlavný obsah

Rušeniu detských pohotovostí sa nevyhne ani západné Slovensko. Mnohí rodičia s deťmi budú musieť cestovať desiatky kilometrov

Za záchranu pohotovostí už dlhšie lobuje ZMOS.

Rušeniu detských pohotovostí sa nevyhne ani západné Slovensko. Mnohí rodičia s deťmi budú musieť cestovať desiatky kilometrov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Do konca budúceho roka na Slovensku skončí 21 detských pohotovostí. Redukciu odobril podpisom vyhlášky minister zdravotníctva. Prvé zmeny nás pritom čakajú už od októbra. Situáciu sme mapovali na západnom Slovensku. Začneme v Zlatých Moravciach, ktoré dostali stopku pre naštartovanie nefunkčnej pohotovosti.

Zlatomoravčania majú najbližšiu detskú pohotovosť v Nitre. Hovoria, že cestovať s chorým dieťaťom 25 kilometrov nie je vždy jednoduché. Najmä pre tých, ktorí nemajú auto. Ešte pred piatimi rokmi v týchto priestoroch detská pohotovosť v Zlatých Moravciach fungovala. Slúžili v nej siedmi pediatri.

„Pacienti cez týždeň bežne nepotrebovali našu starostlivosť. Bolo ich tu málo. Do 20 až 30 minút je na pohotovosti v Nitre, kde keď slúžime, tých služieb nám nevyjde veľa a dá sa to zvládnuť,“ uviedla pediatrička v Zlatých Moravciach Anna Kováčová.

Na budúci rok Nitriansky samosprávny kraj pravdepodobne zruší detskú pohotovosť v Šali. Pacientov odporučí do Nových Zámkov.

Téme sa venovali redaktori RTVS Dominika Kusá a Miroslav Lyko:

Pohotovosť v Púchove nefunguje už roky

Detská pohotovosť v Púchove nefunguje už štyri roky, zatvorili ju pre nedostatok lekárov. Teraz zhasla pre obyvateľov nádej na jej znovuotvorenie. Od októbra totiž rezort zdravotníctva vypustil pevný bod APS pre deti a dorast v Púchove.

Malí pacienti z celého okresu musia s rodičmi dochádzať do Považskej Bystrice. Za zachovanie pohotovosti spísali aj petíciu s viac ako 11-tísíc podpismi. Nepomohlo. „Je nám to ľúto, že sa podpísaním tejto vyhlášky zrušila možnosť zriadenia aj v budúcnosti tohto pevného bodu,“ povedala primátorka mesta Púchov Katarína Heneková.

Pevný bod od októbra strácajú aj Bánovce nad Bebravou, tam tiež pohotovosť nefunguje už dlhšie. Trenčiansky kraj príde o pevné body v šiestich z deviatich okresoch kraja. Župa s tým zásadne nesúhlasí.

„A ohrozí aj fungovanie zvyšných troch ambulancií APS pre deti a dorast, keďže dôjde k ich preťaženiu,“ priblížila hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Lenka Kukučková.

Stopku dostane aj Myjava či Partizánske

Fungovať by mali len detské pohotovosti v okresoch Trenčín, Považská Bystrica a Prievidza. Stopku dostane od júla budúceho roka Myjava a Nové Mesto nad Váhom od novembra Partizánske a Dubnica nad Váhom.

„Spádová oblasť nášho mesta je približne 60-tisíc obyvateľov, ktorí budú musieť cestovať desiatky kilometrov,“ vysvetlil hovorca mesta Dubnica nad Váhom Ľubomír Bobák.

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) za záchranu pohotovostí lobuje už dlhšie. Má prísľub v tejto veci konať od lídrov politických strán. „Ktoré majú dlhodobo päť a viac percent v prieskumoch verenej mienky. Z deviatich máme so siedmimi podpísané zmluvy, že po voľbách sa k tejto téme vrátia,“ povedal predseda ZMOS Jozef Božik.

Zmenu chcú vyrokovať s novým ministrom zdravotníctva a vládou najmä tam, kde je dostatok lekárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny