Na hlavný obsah

Tréner Vlhovej Pini: Som šťastný, toto pódium si vážim najviac

Slovenka si pripísala 67. pódium vo Svetovom pohári.

Tréner Vlhovej Pini: Som šťastný, toto pódium si vážim najviac
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa teší na pódiu z tretieho miesta v obrovskom slalome Svetového pohára v rakúskom Söldene. Foto: TASR

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila v prvej súťaži novej sezóny zjazdárskeho Svetového pohára na treťom mieste. V sobotnom (28. 10.) obrovskom slalome v rakúskom Söldene potvrdila pozíciu z prvého kola. Na víťaznú Švajčiarku Laru Gutovú-Behramiovú stratila 14 stotín sekundy. Tesne druhá bola Talianka Federica Brignoneová (+0,02).

Vyrovnala svoje maximum

Slovenka vyrovnala svoje maximum na rakúskom ľadovci Rettenbach z rokov 2020 a 2021, pripísala si 67. pódium vo SP. Gutová-Behramiová sa pustila v druhom kole razantne, zvládala prechod z oblúku do oblúku a v cieli mala dominantný náskok viac ako sekundu na dovtedajšiu líderku Martu Bassinovú.

Tretie víťazstvo v Söldene si tesne udržala pred Brignoneovou, ktorá v konečnom súčte stratila iba dve stotiny sekundy. Švajčiarka predviedla v druhom kole najrýchlejšiu jazdu a dosiahla 38. víťazstvo v kariére. Osamostatnila sa na 7. priečke v počte triumfov vo SP. Američanka Mikaela Shiffrinová skončila v prvých pretekoch sezóny šiesta (+1,40 s).


Vlhová sa v prvom kole postavila na štart ako piata a od úvodu držala správnu líniu. Na prvom medzičase mala totožný čas so Švédkou Sarou Hectorovou. Najlepšie jej vyšla strmina, v ktorej uplatnila svoju agresivitu a vytvorila si náskok troch desatín. Dvadsaťosemročnej Slovenke sa však nepodarilo udržať tempo na rovine, čo môže byť spôsobené kondíciou po chorobe. V prvom kole zvíťazila Brignoneová. Talianka mala pred druhou Hectorovou polsekundový náskok.

Spokojný bol aj tréner

Slovenská zjazdárka sa do druhej jazdy pustila odvážne. V hornej časti zaostávala za vedúcou Švajčiarkou, keď robila iba drobné chybičky. Druhú polovicu už mala lepšiu a v cieli mala na Gutovú-Behramiovú stratu 14 stotín sekundy.

„Prvé kolo mi vyšlo najlepšie za uplynulé roky. Cítila som sa dobre a vychádzala som z toho, čo mám natrénované. Chcela som predviesť svoju jazdu. Škoda tých 14 stotín, pretože dokážem vyhrať. S materiálom som spokojná, všetko dnes išlo podľa predstáv. Boli to iba prvé preteky, máme pred sebou ešte dlhý program. Budem sa snažiť stále sa zlepšovať,“ uviedla Vlhová po druhom kole pre RTVS.

 S výkonom svojej zverenky bol spokojný aj tréner Mauro Pini. Uviedol, že tento úspech si veľmi cení: „Ja osobne si toto pódium najviac vážim. Mali sme ťažký október, choroba nám skomplikovala situáciu. Som šťastný.“

Jančová na poslednej klasifikovanej pozícii

Druhá Slovenka na štarte Rebeka Jančová nepostúpila do 2. kola. Do cieľa prišla s mankom 9,09 sekundy na víťazku a pôvodne obsadila 51. miesto, no po diskvalifikácii Nórky Ragnhild Mowinckelovej zo 6. priečky pre použitie nepovoleného vosku sa posunula o priečku vyššie.

„Začala som celkom fajn a chytila som rytmus. Postupne to však bolo náročnejšie, neudržala som sa v dobrej línii na strmine a to už bol koniec. Bol to môj prvý Sölden a pre mňa veľká skúsenosť. Viem, že trať je náročná, chcela som ísť najlepšie, ako viem. Chyby sa robia, dúfam, že nabudúce budem pripravená lepšie. Mesiac mám na doladenie kondičnej prípravy a v decembri mi začína Európsky pohár. Diváci ma pravdepodobne najbližšie uvidia v Jasnej,“ povedala v cieľových priestoroch do kamier RTVS Jančová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport