Na hlavný obsah

Turecký parlament dobehol maďarský, hodnotí Budapešť ratifikačný proces Švédska do NATO

Proces stojí v krajine pre prieťahy niekoľko mesiacov.

Turecký parlament dobehol maďarský, hodnotí Budapešť ratifikačný proces Švédska do NATO
Na ilustračnej snímke budova maďarského parlamentu v Budapešti. Foto: SITA/AP

V Maďarsku sa opäť rozvírili diskusie okolo schvaľovania členstva Švédska v NATO. Prišlo k tomu, keď turecký prezident Erdogan posunul tému ratifikácie do tureckého parlamentu.

Vládne strany v Budapešti však neplánujú proces urýchliť. Opozícia hovorí o hanbe. A to najmä v prípade, ak by Maďarsko zostalo poslednou krajinou, ktorá členstvo Švédska v NATO ratifikuje.

Informácie o procese ratifikácie Švédska do NATO v Maďarsku priniesol spravodajca RTVS v Budapešti Gregor Martin Papucsek:

Turecký parlament dobehol maďarský. takto hodnotia v Budapešti Erdoganov pokyn začať ratifikačný proces. Podľa ministra zahraničných vecí Pétera Szijjártóa to na maďarskej situácii nemení nič.

„Maďarský parlament je suverénnym parlamentom suverénnej krajiny, a tým, že záležitosť sa dostala do parlamentu aj v Turecku, prakticky sú Turci tam, kde sme my už dlhé mesiace,“ povedal Szijjártó.

Inak stojí to pre rôzne prieťahy už trištvrte roka. Teraz sa prehnalo menšie vzrušenie aj maďarskou scénou, opoziční socialisti dokonca žiadajú urýchlené zvolanie parlamentu na schválenie členstva Švédska v NATO.

Vládne strany však podobný opozičný nátlak neznesú a na opozičný podnet zvolaný mimoriadny parlament budú bojkotovať, ako sa to už neraz stalo. Pre istotu vládne frakcie vydali spoločné stanovisko, podľa ktorého Švédsko má stále rezervy pri prejavovaní úcty voči Maďarsku.

Takže ratifikácia nie je a nebude ani na programe najbližšieho zasadania parlamentu. Väčšina spojencov v NATO neraz ostro kritizovala maďarský postoj, generálny tajomník Stoltenberg ale stanovil najnovšie aj termín finále: na záver novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet